Geen tbs-advies voor moord op studente Leonore Prothmann

Geen tbs-advies voor moord op studente Leonore Prothmann

Geschreven door | 2019-06-13T22:14:32+00:00 13 juni, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Deskundigen adviseren geen tbs-maatregel voor de 20-jarige Michael N., die ervan wordt verdacht de Duitse studente Leonore Prothmann te hebben gedood. N. kampt met stoornissen, maar die zijn niet ernstig genoeg om een langdurige tbs-behandeling te rechtvaardigen, vinden de onderzoekers. Dit bleek vandaag tijdens de behandeling van de zaak in Assen. 

N. woonde ten tijde van de moord in het appartement waar ook Leonore woonde. Beiden studeerden aan de Stenden Hogeschool in Emmen. Het OM verdenkt hem ervan dat hij Leonore met een mes in haar hals stak, op bed gooide en verstikte met een kussen. De vrouw werd in de vroege ochtend dood naast haar bed aangetroffen. De agenten probeerden vergeefs de vrouw te reanimeren.

N. kampte op dat moment met zelfmoordneigingen. Leonore wilde hem hierin beletten en schreeuwde. Ook wilde zij de hulpdiensten bellen. N. wilde dit niet en beiden raakten in een worsteling. N. legde naar eigen zeggen een hand op haar mond. Hij zag het leven uit het gezicht van de vrouw trekken.

N. belde zelf het alarmnummer en riep dat hij een vriendin had gedood. De agenten moesten hem direct arresteren. Tijdens het reanimeren zagen de agenten een steekwond in de hals van het slachtoffer. Die had hij toegebracht, maar niet met opzet erkende de man.

N. was tijdens de zitting niet spraakzaam. Hij verklaarde mondjesmaat. Dit veranderde gaandeweg de zitting. N. zat in een rolstoel. Sinds het incident lijdt de man aan herbelevingen. De man is tijdens zo’n flashback gevallen. Sindsdien zit hij in een rolstoel en krijgt hij medicatie om de flashbacks te verminderen.

N. woonde nog maar kort in het appartement aan de Hoofdstraat. Hij huurde zijn woonruimte vanaf halverwege augustus. Een opmerkelijk gegeven, want hij mocht vanwege slechte studieresultaten zijn studie aan de Stenden Hogeschool niet voortzetten. Zijn vader stuurde hem naar Stockholm om daar verder te studeren. Op de dag van de moord zou N. naar Zweden vertrekken. Hij had het ticket op zak.

N. wilde niet naar Zweden. Hij verwerkte de dood van een nicht slecht, waardoor de studie in Emmen mislukte. Hij was in Emmen een graag geziene gast. Het feit dat hij naar Zweden moest maakte hem depressiever. Hij loog over zijn leven om dat interessanter te maken. Hij vertelde dat zijn ouders rijk waren en in Rome woonden en dat hij zelf lange tijd in Italië heeft gewoond. Dit was niet waar.

Naast de Zimbabwaanse nationaliteit heeft de man weliswaar ook de Italiaanse nationaliteit. De man spreekt echter geen woord Italiaans.

Deskundigen onderzochten de man op mogelijke stoornissen. Die constateerden een complexe en aanhoudende rouwstoornis en een aanpassingsstoornis met somberheid tot gevolg. Volgens de deskundigen was die nacht bij N. sprake van een bewustzijnsvernauwing. Hij bekeek zijn omgeving als het ware door een koker. Hij kon alleen nog maar aan zelfmoord denken. Leonore praatte op hem in. Dit liep verkeerd af.

N. heeft geen geweldsverleden. Hij is ook nog nooit veroordeeld geweest. De onderzoekers denken niet dat de stoornissen ernstig genoeg zijn om een rol te spelen tijdens het delict. Om die reden doen zij geen uitspraak over de toerekeningsvatbaarheid en adviseren zij geen tbs-maatregel.

Vrijdagmiddag gaat de zitting verder en zal het Openbaar Ministerie (OM) de eis bekend maken.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn