Geen straf maar gedwongen opname voor man die agent onder schot hield

Geen straf maar gedwongen opname voor man die agent onder schot hield

Geschreven door | 2019-01-03T21:25:54+00:00 03 januari, 2019|Groningen, Rechtbank|

LEEUWARDEN (ADP) – Een 51-jarige man uit Leeuwarden, die in april voor de deur van zijn woning aan de Voorstreek in Leeuwarden een agent bedreigde met een luchtdrukwapen moet voor de duur van een jaar gedwongen worden opgenomen in een psychiatrische kliniek.  Dat oordeelde de rechtbank donderdag. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). 

 

De Leeuwarder zou tijdens het incident volledig beïnvloed door zijn psychotische toestand. Daarom is de rechtbank van mening dat de gedraging in de nacht in april de man niet kan worden aangerekend. Hij krijgt daarom geen straf opgelegd.

Agent trok wapen

De Leeuwarder werd naar eigen zeggen bedreigd en gepest door mensen die voor zijn deur stonden te roepen. Om zichzelf te beschermen had hij die nacht de hulp ingeroepen van agenten. Toen dienders bij de woning van de man kwamen, stond de Leeuwarder met het wapen in de hand en richtte deze op een van de agenten. Pas bij de derde waarschuwing liet de man het wapen vallen. Dit gebeurde toen de bedreigde agent zelf zijn wapen trok.

Schizofreen

In de woning van de man werd later nog een kruisboog aangetroffen, vier pijlen, een mes, een samoeraizwaard en een doosje munitie voor een luchtdrukwapen.

De man is heeft ernstige verslavingsproblematiek, is schizofreen, lijdt aan paranoïde wanen en wordt door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar geacht. ‘Vanuit de wanen van de man voelde de man zich uitgedaagd tot agressief gedrag, zoals het stellen van een daad en zich bewapenen’, aldus de rechtbank.

 

Kans op herhaling is groot

Gelet hierop is de rechtbank van oordeel dat het herhalingsgevaar hoog is, en de man een gevaar is voor de algemene veiligheid van personen en goederen. Ook weegt de rechtbank mee dat de Leeuwarder twee weken geleden op zitting geleden aangaf het gebruik van verslavende middelen niet te willen beëindigen.

 

Na de opname van een jaar zal worden geprobeerd de man te leiden naar een begeleid wonen traject.

 

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt