Geen contactverbod voor dochter bewoonster Oosterparkheem

Geen contactverbod voor dochter bewoonster Oosterparkheem

Geschreven door | 2022-02-22T12:34:49+00:00 22 februari, 2022|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Miranda Veen uit Eexterveenschekanaal krijgt geen contact- en locatieverbod opgelegd voor de zorginstelling Oosterparkheem in Groningen, waar haar moeder woont. De curator van de failliete Martizorg, waar de instelling onder valt, spande een kort geding aan tegen Veen, omdat zij de overplaatsing van bewoners zou dwarsbomen. De rechter vindt dit van niet en wees het verzoek van de curator af. 

Curator Hans Silvius heeft de zware taak om voor 28 februari voor achttien bewoners passende vervangende woonzorg te zoeken. Hij werd daarbij naar eigen zeggen gehinderd door Veen die bewoners vertelde dat zij konden blijven wonen, waar ze nu wonen. En zij zou hen van hulp kunnen voorzien. Tijdens de emotionele zitting in Assen stelde zij dat zij in het belang van de bewoners handelde en hen de zorg verleende die zij nodig hadden. Het gaat uiteindelijk om drie bewoners, die het aanbod van Veen aannamen.

Verhuizing

Martinizorg ging 25 januari failliet doordat de instelling belangrijke opdrachten misliep en contracten werden beëindigd. De curator is sindsdien in samenspraak met Woonzorg (de verhuurder van de woningen), gemeente Groningen en Martinizorg op zoek naar nieuwe zorgplaatsen. Voor de meesten heeft hij een nieuwe plek gevonden. Deze week staan de verhuizingen gepland. Bewoners die niet meewerken kunnen een uitzetting via de rechter verwachten. Dit wekte veel hoongeroep vanaf de publieke tribune van de zittingszaal, waar een tiental bewoners en familieleden van Veen zaten.

Geen overleg

De gemoederen liepen zo hoog op dat de moeder van Veen met anderen de zaal verlieten. Ze konden de woorden van de curator niet langer aanhoren. Hun pijnpunt is met name het gemis van overleg met hen. Ze moeten zich maar schikken naar wat op hun bord wordt gedropt, mopperden de belangstellenden. Ook Veen stelde dat er geen overleg wordt gevoerd: “Het zijn mensen met rechten”, zei ze. Veen was de enige kandidaat die zich meldde Oosterparkheem over te nemen en kwam met een beleidsplan. “Dat is nooit ingezien, ik werd meteen als niet geschikt bevonden. Hoe komen ze daarbij”, sprak Veen vol vuur.

Veen is nooit actief op zoek gegaan naar cliënten, die kwamen naar haar toe zei de vrouw tegen de rechter. Ze was nooit van plan om de curator dwars te bomen. Dit geloofde de rechter. Het publiek haalde opgelucht adem.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn