Geen celstraf voor dodelijke aanrijding Kasper Wulff

Geen celstraf voor dodelijke aanrijding Kasper Wulff

Geschreven door | 2018-08-07T15:41:19+00:00 07 augustus, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN/HOOGEVEEN (ADP) – De man uit Elim die 27 december 2016 Hoogevener Kasper Wulff aanreed op de A37 bij Hoogeveen, hoeft niet de cel in. De rechtbank in Assen veroordeelde de 52-jarige man dinsdag tot 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

De straf valt lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eiste twee weken geleden één jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank noemt het niet passend dat de man, twintig maanden na de dodelijke aanrijding, nog de cel in moet. En waar het OM uitging van zeer onvoorzichtig rijgedrag vindt de rechtbank dat de Elimmer ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ gereden heeft. Dat is juridisch gezien een lichter vergrijp.

Rijbewijs houden
Ook heeft de rechtbank bepaald dat de man zijn rijbewijs niet meer moet inleveren, terwijl het OM drie jaar rijnontzegging, waarvan één voorwaardelijk vroeg. De rechtbank houdt het bij een voorwaardelijke ontzegging van één jaar. Dat doet ze, omdat het Openbaar Ministerie het rijbewijs van de Elimmer na de dodelijke aanrijding niet heeft afgepakt. Het CBR nam het wel in, maar bepaalde dat de man – na een verplichte cursus – vijf maanden later weer mocht rijden.

De man mag zijn rijbewijs nu houden, zolang hij niet weer de fout in gaat in het verkeer. Dan is hij het alsnog een jaar kwijt.

Macht over het stuur kwijt
De Elimmer stapte na het drinken van een halve literblik bier op 27 december 2016 achter het stuur om zijn vrouw en dochter op te halen uit Hoogeveen. Bij de afslag Hoogeveen-Oost had kort daarvoor de vader van Kasper Wulff een ongeluk gehad. De berging van zijn auto met aanhanger was nog aan de gang toen de Elimmer eraan kwam rijden. Wulff was met zijn dochter naar de plek gekomen om zijn bejaarde vader op te halen. De politie had een deel van de snelweg afgezet.

Volgens de rechtbank blijkt uit getuigenverklaringen dat de Elimmer veel te hard reed en naar de linkerbaan ging op het moment dat een veel langzamer rijdende auto dat ook deed. De man moest een abrupte stuurbeweging maken om een aanrijding te voorkomen, waardoor zijn auto in een slip belandde. Hij verloor de macht over het stuur. Zijn auto schoot naar de rechterkant van de weg, botste tegen een politieauto, raakte daarna de auto van Wulff, die op de vluchtstrook stond en daarna Wulff zelf. De 43-jarige Hoogevener overleed ter plekken. Zijn stiefdochter zag het drama voor haar ogen gebeuren.

‘Onbeschrijflijk leed’
Volgens de rechtbank heeft de Elimmer niet genoeg geanticipeerd op de bijzondere verkeerssituatie met de deels afgezette weg. Ook is ze van oordeel dat het alcoholgebruik wel van invloed moet zijn geweest op de waarneming en het gedrag van de 52-jarige man.

De man zelf zei tijdens de rechtszaak dat hij zich van het ongeluk niks kan herinneren. Hij weet alleen nog dat hij in een ambulance lag. De Elimmer liet merken dat hij het heel zwaar heeft met de ellende die hij veroorzaakt heeft. “Hij heeft onbeschrijflijk leed veroorzaakt bij de nabestaanden van Kasper Wulff”, aldus de rechtbank. Maar ze houdt er bij de straf ook rekening mee dat de Elimmer dat besef zijn hele leven met zich mee moet dragen.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM