De 40-jarige Jeffrey A. die vorig jaar zijn vader doodsloeg met een hamer, hoeft niet de cel in. Wel wordt hij gedwongen verpleegd in een tbs-kliniek.
Die uitspraak deed de rechter dinsdag. Op de bewuste dag in juni werd de man volledig bevangen door waanbeelden waarop hij zijn vader met een hamer te lijf ging en hem uiteindelijk doodde. Dit gebeurde in de woning van het slachtoffer aan de Vogelkersstraat in Groningen. De daad kan A. niet worden aangerekend omdat hij op dat moment ontoerekeningsvatbaar was.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging.
‘De vogels waarschuwden hem voor zijn vader’
De man was kort voor het incident gevlucht uit een kliniek in Nijmegen. Hij verbleef tijdelijk bij zijn vader aan de Vogelkersstraat. Het ging bergafwaarts met Jeffrey. Zijn vader drong bij hem op aan om contact op te nemen met de kliniek en zijn medicijnen in te nemen. De 40-jarige kampt met een psychotische aandoening en werd volgens deskundigen die dag waarschijnlijk geplaagd door waanbeelden. A. raakte er steeds meer van overtuigd dat zijn vader hem wilde vermoorden. De vogels in de tuin waarschuwden hem hiervoor, zei de man eerder tegen de rechter: ‘Het was hij of ik’.
Het lichaam onder een dekentje
Nadat hij zijn vader had doodgeslagen stopte hij het lichaam in met een dekentje. Het hoofd van zijn vader legde hij op een kussentje. ‘Als een handdruk na een potje schaak’, zei de man eerder tegen de rechter over deze actie. Het OM concludeerde hieruit dat A. nog enig vorm van besef had, van waar hij mee bezig was. De rechter betwijfelt dit. Het Pieter Baan Centrum adviseerde een tbs-maatregel zonder een gedwongen verpleging, maar volgens de rechter is dit te risicovol. ‘Zonder een langdurige en intensieve behandeling is de kans op herhaling te groot. In dat geval moet de maatschappij worden beschermd’, oordeelde de rechter.
Geen gedwongen opname meer
De man is eerder opgenomen geweest in een kliniek en kon zich telkens hieraan onttrekken, omdat hij niet gedwongen werd behandeld. Op zitting zei de man dat hij inziet dat hij behandeld moet worden en hij wil hier ook aan meewerken. De rechter ziet er geen heil in om dit opnieuw te proberen.
De rechter legde A. een betalingsverplichting op van ruim 17.600 euro aan zijn zus, omdat de vrouw door haar broer nu geen ouders meer heeft.