Geen cel voor veroorzakers boerderijbrand Delfzijl

Geen cel voor veroorzakers boerderijbrand Delfzijl

Geschreven door | 2023-01-09T11:43:55+00:00 05 juli, 2022|Groningen, Rechtbank|

DELFZIJL – Drie mannen, die verantwoordelijk worden gehouden voor het afbranden van een monumentale woonboerderij in Delfzijl, zijn veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel tegen hen geëist, maar de rechter vindt deze eis te hoog.

De oudste van de drie, een 33-jarige man uit Delfzijl, heeft een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een werkstraf van 240 uur gekregen. De 21-jarige mededader uit Appingedam kreeg dezelfde voorwaardelijke staf en een een taakstraf van 180 uur. De jongste, een 19-jarige Delfzijlster, is veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke jeugdgevangenis en 80 uur werkstraf.

Vuurwerk in bouwcontainer

De karakteristieke rietgedekte woonboerderij aan de Ossenweg ging de nacht van 20 augustus 2019 in vlammen op. De mannen gooiden vuurwerk in een bouwcontainer op het terrein van de boerderij. De brand die daarna ontstond sloeg over op het pand. Volgens de rechter was dit niet de bedoeling van het drietal, maar wel het gevolg van hun daad.

Op het moment dat de boerderij vlam vatte, sliepen binnen drie mensen, net als hun huisdieren. De bewoners werden door buren gewekt toen het voorhuis al in lichterlaaie stond. Ze konden zichzelf en hun dieren in veiligheid brengen.

‘Slechts toeschouwer’

De drie verdachten kwamen in beeld doordat de vader van de 33-jarige man aan de politie vertelde te weten wie achter de brand zat. Dat had zijn zoon hem verteld. Het vuurwerk zou door de twee andere mannen in de container zijn gegooid. Zijn zoon zou slechts toeschouwer zijn geweest.

De twee andere mannen uit Delfzijl en Appingedam gaven toe dat zij samen het plan hadden gemaakt. De oudste stond op afstand toe te kijken. Later keken de drie op internet hoe het met de brand was afgelopen. Bij het vonnis hield de rechter rekening met de jeugdige leeftijd van de twee jongsten. Bovendien zijn ze niet eerder voor dergelijke feiten veroordeeld.

Verstandelijke beperking

De jongste kampt bovendien met een verstandelijke beperking waarmee rekening gehouden moet worden. De oudste van de drie had, gezien zijn leeftijd, wijzer moeten zijn. Hij keek toe, maar greep niet in. Daar tilt de rechter zwaar aan en daarom kreeg de 33-jarige man de zwaarste werkstraf. Hij moet zich ook laten behandelen.

De mannen moeten samen 4500 euro schadevergoeding aan de eigenaren van de afgebrande boerderij betalen.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt