Fietstraining op stralende dag eindigt in drama: justitie eist taakstraf en rijontzegging

Fietstraining op stralende dag eindigt in drama: justitie eist taakstraf en rijontzegging

Geschreven door | 2022-10-08T13:50:48+00:00 08 oktober, 2022|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Het leven lachte Pieter toe toen hij op 23 april 2020 op zijn racefiets stapte. Samen met zijn beste vriend was de chirurg in opleiding in training voor de Tour of Life, tegen kanker. Precies de specialisatie waarin hij zich bekwaamt als onderzoeker en chirurg.

 

Tegen een uur of vijf suisde hij over het fietspad door De Groeve. Daar veranderde het leven van Pieter op slag. Een drankrijder zag hem over het hoofd toen hij in zijn Volvo afsloeg bij het Chinees restaurant in de Groeve. Tegen deze 62-jarige automobilist uit Muntendam is een taakstraf van 200 uur geëist en een rij-ontzegging.

 

De verdachte stelt dat hij de fietser niet heeft gezien door de zon en dat hij drie biertjes had gedronken.

 

Geen zon in het gezicht

Agenten die ter plaatse kwamen, merkten dat de man met dubbele tong sprak en wankel op zijn benen stond. Een ademtest toonde drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol aan. Uit analyse van de ongevalsplek concludeerde justitie dat de zon op dat moment de bestuurder niet verblind kan hebben.

 

Toekomst op losse schroeven

Pieter liep zwaar hersenletsel op. ,,Ik werd in het ziekenhuis opgevangen door zijn eigen collega’s”, verklaarde het slachtoffer. ,,Ik heb jarenlang keihard gewerkt om chirurg te worden. Dat stond ineens op losse schroeven. Ik had concentratieproblemen en werd vier keer per nacht wakker.”

 

Filosoof David Beckham

Toch ziet het slachtoffer de positieve kant. Hij heeft zijn opleiding in het Martini Ziekenhuis weer opgepakt. ,,De grote filosoof David Beckham zei: ‘hindsight is a wonderful thing’. De band met mijn ouders is nog sterker geworden. Ik heb geleerd hoe kwetsbaar en afhankelijk je bent van je familie en je vrienden als zoiets gebeurt. Ik denk dat ik daar in de toekomst in de omgang met mijn patiënten veel aan kan hebben.”

 

,,In het ziekenhuis zien we veel slachtoffers van verkeersongevallen. Dat varieert van breuken en schaafwonden tot levensbedreigend letsel. Ik maak me met collega’s al heel lang sterk voor het verplichten van een fietshelm. Die heeft mijn leven gered.”

 

Uitspraak over twee weken.

 

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.