Faillissementsfraude juwelier Oosterhof in november voor de rechter

Faillissementsfraude juwelier Oosterhof in november voor de rechter

Geschreven door | 2018-06-12T14:37:16+00:00 12 juni, 2018|Rechtbank, Zwolle|

ZWOLLE (ADP) – Ex-juwelier Henk Oosterhof en zijn vrouw moeten, met dochter en ex-schoonzoon, op 15 november voor de rechtbank in Zwolle verschijnen. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de familie van het onttrekken van goederen aan het faillissement, niet voldoen aan administratieplicht, geen inlichtingen verschaffen en valsheid in geschrifte. Dit maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

 

Oosterhof en zijn vrouw werden in juli van vorig jaar opgepakt, omdat zij niet mee wensten te werken aan het onderzoek naar de vermeende fraude. De rechter in Groningen besliste in september dat het paar weer op vrije voeten mocht. Aanvankelijk wilde Oosterhof niet zeggen waar het geld van de verkoop van hun woning in Spanje was gebleven.

 

Spoorloos

Uiteindelijk bleek dat het bedrag was opgegaan aan hun levensonderhoud. Tijdens de laatste zitting in Groningen werd ook de administratie overhandigd. De rechter zag toen geen redenen meer om het stel langer vast te houden. De juwelierszaken in Veendam en Stadskanaal gingen in juni 2016 failliet. Het ondernemerspaar was direct daarop spoorloos.

 

In twee loodsen

Volgens de curator was eveneens een deel van de failliete inboedel verdwenen. Waaronder een klokkenverzameling en porselein uit de achttiende eeuw. De spullen werden in twee loodsen op een industrieterrein in Winschoten teruggevonden. Een deel bleef spoorloos. Het paar werd vorig jaar in juli aangehouden toen het weer voet op Nederlandse bodem zette.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn