De rechtszaak over de moord op Ralf Meinema uit Klazienaveen wordt dit jaar niet meer gehouden. De rechtbank in Assen wil een extra, uitgebreid DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) laten uitvoeren. Daarmee loopt de zaak maanden vertraging op.
Afgelopen zomer besliste de rechtbank al dat het onderzoek er moest komen, maar advocaat Nico Meijering – die verdachte Hans O. uit Emmen bijstaat – vroeg de rechtbank vorige maand tot twee keer toe ervan af te zien vanwege de tijdsduur. De rechtszaak stond gepland voor 25 en 29 november en Meijering wilde koste wat kost dat dat zou doorgaan. “Mijn cliënt trekt het niet meer in de gevangenis”, zei de Amsterdamse advocaat.
Als de rechtbank het DNA-onderzoek wel zou doorzetten wilde hij dat O. onder voorwaarden zou worden vrijgelaten. De 43-jarige Emmenaar zit sinds oktober vorig jaar vast. De rechtbank vindt de opmerking dat O. het niet langer volhoudt geen reden om hem nu vrij te laten. Daarvoor is de zaak te ernstig.
Wel bepaalde de rechtbank dat er binnenkort een psycholoog of psychiater bij hem komt om naar zijn psychische toestand te kijken. “Als de conclusies bekend zijn, staat het de raadsman vrij om opnieuw om schorsing van de voorlopige hechtenis te vragen”, aldus rechtbankvoorzitter Elly Lähkamp.
DNA op de broekzak
Het lichaam van de 31-jarige Ralf Meinema werd op de vroege ochtend van 31 maart 2017 zwaar toegetakeld gevonden in de kofferbak van zijn opvallende Mercedes. Die hing over de rand van het Stieltjeskanaal tussen Zandpol en Coevorden.
Op zijn linkerbroekzak is DNA-materiaal van Hans O. gevonden. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat hij Meinema heeft gedood en betrokken is bij het vervoeren van het lichaam. Een anonieme getuige heeft verklaard dat hij O. de moord heeft horen bekennen en het laatste signaal van Meinema’s telefoon kwam de avond voor hij werd gevonden vanuit de wijk Rietlanden in Emmen, waar O. woont.
Handen schudden
Maar de Emmenaar ontkent elke betrokkenheid. Hij heeft Meinema de dag voor hij werd gevonden wel drie keer ontmoet, heeft hij bij de politie verklaard. De Klazienavener zou hem ‘handel’ hebben aangeboden. Waar het om ging, wil O. niet zeggen.
Doordat de twee handen hebben geschud en O. achter het stuur van Meinema’s auto heeft gezeten bij één van de ontmoetingen moet zijn DNA op Meinema’s broek zijn gekomen, houdt de Emmenaar vol. Zijn advocaat wilde een DNA-deskundige daarover vragen stellen, maar de rechtbank heeft bepaald dat het een ander soort onderzoek moet worden. Daarvoor moeten het OM en de verdediging beide hun theorie over het DNA op de broek aanleveren aan het NFI. Een deskundige gaat dan onderzoeken welke het meest waarschijnlijk is.
De rechtbank vindt het in tegenstelling tot Meijering belangrijk dat dit onderzoek er wel komt. Maar daarnaast bepaalde ze vandaag dat er ook een DNA-deskundige van het NFI wordt aangewezen die elf andere vragen van Meijering over DNA-sporen moet gaan beantwoorden. Dat alles gaat naar verwachting een aantal maanden duren. Wanneer de strafzaak verder gaat, is nog niet bekend.