Emmenaar bestraft voor online handelsfraude

Emmenaar bestraft voor online handelsfraude

Geschreven door | 2024-06-07T15:59:07+00:00 07 juni, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 36-jarige man uit Emmen is voor oplichting via de handelsite Marktplaats veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De man heeft in de periode van juli 2020 tot augustus 2023 veertien mensen op. Hij harkte daarbij bijna 3000 euro bijeen. Het geld ging direct op aan gokken. De man bood onder meer onderdelen van drones, omvormers voor zonnepanelen en matrassen aan.

Bonafide

Hij had niet de bedoeling om de mensen op te lichten, zei de man. Hij had de spullen notabene thuis. Enkele kopers dachten met een eerlijke handelaar in omvormers van doen te hebben. De Emmenaar zat in de zonnepanelenbranche. Dat hij beschikte over omvormers leek hen wel plausibel.

Online handelsfraude

De Emmenaar maakte ernstig misbruik van het vertrouwen dat in hem is gesteld, zei de rechter. Hij geloofde niets van de goede bedoelingen van de Emmenaar: “Ik zie een patroon waarbij het geld dat binnenkomt direct wordt opgemaakt”. Volgens de man heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan stelselmatig online handelsfraude.

Te lage eis

De officier van justitie eiste een werkstraf van 100 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Een te lage eis, meende de rechter. De maand voorwaardelijke celstraf dient als forsere waarschuwing om de Emmenaar van illegaal handelen af te houden. Acht schadevorderingen waren voldoende onderbouwd. Aan hen is in totaal ruim 1400 euro toegekend.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn