Eis: taakstraf voor huisarts uit Haren die verkeerde verklaring afgaf na overlijden hoogbejaarde patiënt – ‘Ik voel me gecriminaliseerd’

Eis: taakstraf voor huisarts uit Haren die verkeerde verklaring afgaf na overlijden hoogbejaarde patiënt – ‘Ik voel me gecriminaliseerd’

Geschreven door | 2023-01-13T17:46:26+00:00 13 januari, 2023|Groningen, Rechtbank|
Tegen een huisarts uit Haren eist het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur omdat deze bewust een verkeerde verklaring zou hebben  afgelegd over het overlijden van een hoogbejaarde patiënte uit Haren.
De 96-jarige vrouw overleed op 17 augustus 2020. Ze zou die dag (tijdelijk) opgenomen worden in een verzorgingshuis. Daar voelde de vrouw helemaal niets voor, maar het ging te slecht met haar om zelfstandig te blijven wonen.
 
Kleindochter vertelt overstuur dat oma iets uit een bruin flesje had gedronken
 
De huisarts had de eerste werkdag na de vakantie en besloot om nog even bij de patiënte langs te gaan. ,,Toen ik de straat inkwam, zag ik een ambulance staan.” De huisarts trof in de woning twee medewerkers van zorgorganisatie Zinn aan en de vrouw die op sterven lag. Ook was er in de woning een kleindochter die zeer overstuur was en vertelde dat haar oma vlak daarvoor iets uit een bruin flesje zou hebben gedronken. Niet veel later werd haar oma onwel en nu lag ze op sterven. ,,We hebben gezocht naar dat bruine flesje, maar we hebben nergens een flesje gevonden”, aldus de huisarts.
Medewerker uitvaartondernemer trekt aan de bel vanwege een ‘niet pluis-gevoel’
Niet veel later overleed de bejaarde Harense. Professionals die in de woning aanwezig waren verklaarden achteraf dat de huisarts zou hebben gezegd dat het overlijden als ‘natuurlijke dood in de boeken’ kon worden gezet omdat de huisarts ‘de kleindochter de poespas van een toxicoloog wilde besparen’ en omdat de huisarts  ‘geen gedoe’ wilde hebben . Ook zou de huisarts hebben gezegd dat ‘dit was zoals patiënte het gehad zou willen hebben’. Een andere professional vond het vreemd dat er geen GGD-arts bij geweest is, aangezien dat wel de procedure is wanneer er twijfel is over een natuurlijke dood. Een medewerker van de uitvaartonderneming trok aan de bel bij de GGD-arts vanwege een ‘niet pluis-gevoel’. Uiteindelijk bleek dat de overleden vrouw een extreem giftige pesticide in haar bloed had.
 
‘Ik voel me gecriminaliseerd’
De huisarts stelt er in augustus 2020 van overtuigd te zijn geweest dat de patiënte een natuurlijke dood is gestorven. Bij de politierechter verklaarde de huisarts vrijdagmiddag: ,,Ik heb in een vergelijkbaar geval de GGD-arts ingeschakeld. Dat was een enorme poespas met politieauto’s. De GGD-arts zei achteraf: deze had je wel mogen aangeven als natuurlijk dood.” De huisarts voelt zich gecriminaliseerd. ,,Ik voel me enorm onrechtvaardig behandeld. Iedereen die ik dit vertel zegt: ‘wat is dit voor waanzin, hebben ze niks beters te doen?’
 
Het OM neemt de zaak echter hoog op. ,,Er is sprake van onderrapportage van niet-natuurlijke doodsoorzaken. Dat leidt tot het risico dat misdrijven worden gemist. In menselijk opzicht is het handelen te begrijpen, juridisch is het niet in de haak”, aldus de officier van justitie. Het OM heeft de huisarts enige tijd geleden een taakstraf aangeboden, vergezeld van een geanonimiseerd persbericht bij wijze van waarschuwing aan de beroepsgroep. Dit aanbod sloeg de huisarts af. ,,Mijn cliënt heeft in alle oprechtheid gehandeld”, aldus haar advocaat. ,,Mijn cliënt heeft veel verdriet en stress van deze zaak en heeft eigenlijk al straf  gehad.”
 
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.