Eis: Negen jaar cel en tbs voor extreem geweld in woning waarbij kind (2) in koffer werd gestopt

Eis: Negen jaar cel en tbs voor extreem geweld in woning waarbij kind (2) in koffer werd gestopt

Geschreven door | 2022-06-15T15:53:37+00:00 15 juni, 2022|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – ‘Een afschuwelijk incident, het valt niet te beschrijven wat moeder en kind die nacht is overkomen’, zei de officier van justitie over de horrornacht van 2 op 3 september 2021 in een woning in de Groningse wijk Vinkhuizen. Voor twee keer poging tot doodslag, vrijheidsberoving en verkrachting eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging tegen de 42-jarige verdachte uit Groningen.   

 

De agenten hadden volgens de aanklaagster geen idee wat zij zouden aantreffen toen zij die vroege ochtend afgingen op een melding van een zwaar mishandelde vrouw in de Marmerstraat. Op de stoep troffen zij een vrouw met een bebloed gezicht, gezwollen ogen en kon ze door kaakletsel nauwelijks praten. Haar handen waren geboeid. Ze herhaalde dat haar zoontje nog in de woning was. De agenten hoorden gehuil van een baby in de woning, maar vinden niet waar dit vandaan komt. Later hoorden ze verzwakt gehuil vanuit de berging komen. In de berging zien zij een afgesloten koffer. De agenten forceerden met kracht de sloten die met ijzerdraad waren omwikkeld. In de koffer lag een opgevouwen peuter die alleen een luier droeg. Zijn schedel was ingedeukt en het kind ademde nauwelijks. ‘Als het kind niet had gehuild, was het niet gevonden en gestikt’, zei de officier van justitie.   

 

Met spoed naar het ziekenhuis 

Moeder en kind werden met spoed in het ziekenhuis opgenomen en geopereerd. De vrouw was verkracht, ze had fors letsel op haar hele lijf waaronder een geperforeerd oog en een gebroken kaak. Haar kind had hersenletsel en vocht en bloed in de hersenen. Voor de woning van de vrouw zat de verdachte in een rolstoel. Hij droeg de huissleutels van de woning van de vrouw. De man kwam verward over en ontkent tot op heden de mishandeling van de moeder en haar kind. De woning was overhoopgehaald en er was schoongemaakt. De officier van justitie is ervan overtuigd dat de 42-jarige verdachte die nacht binnen is geweest. Zij baseert zich op de vele sporen die zijn aangetroffen. De man liet veel DNA-materiaal achter in de woning van de vrouw en zij droeg spermasporen van de verdachte.   

 

Schizofrenie en psychotische stoornis 

Op de kleding van de man zaten bloedspetters van de vrouw en kind. In zijn woning vonden de agenten spullen van de vrouw en op een masker en handschoenen zaten DNA-sporen van beide slachtoffers. In de agenda van de man stond de bewuste datum omcirkeld met daarbij het adres en de naam van de vrouw. Uit de telefoongegevens van de man bleek dat hij de vrouw en het kindje kort voor het incident filmde. De Stadjer kampt met schizofrenie en een psychotische stoornis. Hij lijdt aan waanbeelden en het is mogelijk dat hij die nacht daardoor is beïnvloed. De officier van justitie gaat ervan uit dat de strafbare feiten hem in verminderde mate kunnen worden aangerekend. De Stadjer herinnert zich weinig van die nacht. De aanklaagster twijfelt aan dit geheugenverlies en vermoedt dat een deel hiervan is geveinsd.   

 

Boosheid en wraak 

Het blijft een raadsel hoe de man de woning aan de Marmerstraat is binnengekomen. Ook tast de officier van justitie in het duister naar het motief. Mogelijk handelde hij uit boosheid en wraak, omdat hij en zijn ex-vriendin in een juridisch conflict zijn verwikkeld over de omgang van hun dochter. En botvierde hij de woede op een willekeurig persoon. De Stadjer toont geen ziektebesef en is niet gemotiveerd om mee te werken aan een behandeling. De feiten zijn volgens de aanklaagster te ernstig en de kans op herhaling is te hoog om de man onbehandeld terug te laten keren in de samenleving. Die behandeling kan volgens de officier van justitie alleen maar bestaan uit een verplichte verpleging in een gesloten tbs-kliniek.   

 

Alleen tbs  

Volgens Wilke Koopmans, de advocaat van de Stadjer, moet de man worden vrijgesproken van poging tot doodslag. Volgens haar is er te veel onduidelijkheid over wat er in de woning is gebeurd. ‘Het staat niet vast wat de intentie is geweest van de man, in hoeverre hij de kans heeft genomen om iemand te willen doden’, zei de raadsvrouw. Ook vindt ze een celstraf hier niet aan de orde. De verdachte kampt met diverse stoornissen en het is goed mogelijk dat hij door waanideeën niet wist wat hij deed. In dat geval kan hem alleen een tbs-maatregel worden opgelegd, zei de raadsvrouw.

 

Uitspraak is 13 juli. 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn