Eis: Anderhalf jaar voor ‘angstaanjagende’ treinaanrander

Eis: Anderhalf jaar voor ‘angstaanjagende’ treinaanrander

Geschreven door | 2019-04-02T20:29:03+00:00 02 april, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN/HOOGEVEEN/MEPPEL (ADP)  – Het Openbaar Ministerie wil dat een 19-jarige man uit Eritrea anderhalf jaar de cel in gaat, omdat hij elf meisjes en jonge vrouwen heeft aangerand. Hij betastte zijn slachtoffers vorig jaar vooral in de trein of in de buurt van een station. De meeste slachtoffers verstijfden van angst.

De man zat vorig jaar in verschillende asielzoekerscentra in Nederland. De aanrandingen vonden telkens plaats in het gebied waar hij op dat moment verbleef. In Drenthe sloeg hij toe in juni en juli toe in treinen vanuit Assen naar Hoogeveen en Meppel.

Maar hij maakte ook slachtoffers in Groningen, in de trein van Groningen naar Assen, in treinen in Noord-Brabant en in een trein van Noord-Brabant naar Rotterdam. In de omgeving Rotterdam maakte hij begin december in een uur tijd drie slachtoffers. In het Limburgse Echt werden twee meisjes van 13 en 15 jaar door hem betast op straat.

Zoenen en betasten
De asielzoeker had steeds dezelfde werkwijze, bleek tijdens een urenlange zitting bij de rechtbank in Assen. Hij sprak de slachtoffers aan in het Engels, zei dat hij het koud had, onderdak zocht of dat hij haar erg mooi vond en werd dan handtastelijk. De meeste slachtoffers omhelsde en zoende hij. Ook betastte hij hun billen, benen of kruis en zat hij aan zichzelf.

De meeste slachtoffers maakte hij in de trein. Vaak ging hij ’s avonds laat of juist ’s ochtends vroeg in een vrijwel lege coupé pal naast ze zitten. De meeste vrouwen waren totaal overdonderd door het gedrag van de Eritreeër. Ze verstijfden en durfden niet meteen weg te lopen. Na afloop waren ze erg emotioneel en bang door wat ze was overkomen.

‘In de war’
Op de lichamen en kleding van sommige slachtoffers zaten DNA-sporen van de man, ook werd hij vaak herkend, vaak op camerabeelden van stations station. Toch ontkende hij stellig alle beschuldigingen. “De vrouwen zijn in de war, ik was het niet”, zei de Eritreeër.

De man is het afgelopen jaar vijf keer aangehouden nadat slachtoffers aangifte deden. Dat gebeurde onder meer in Beilen. De eerste keren kwam hij na een tijdje weer vrij. Nadat hij eind december werd opgepakt voor het aanranden van een 16-jarige meisje in een trein naar Den Haag, is hij niet meer vrijgekomen.

Geen verblijfsvergunning, geen tbs
De asielzoeker is geestelijk onderzocht en lijdt volgens de deskundigen aan psychoses en een post traumatische stress-stoornis. Ook kan hij zijn seksuele gevoelens niet goed onderdrukken. Ze adviseerden tbs met dwangverpleging. Maar dat is volgens de officier van justitie niet mogelijk, omdat de man geen verblijfsvergunning heeft. Ook eiste ze geen behandeling, omdat de verwachting is dat de man vanwege de misdrijven wordt teruggestuurd naar Eritrea.

Uitspraak over twee weken.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM