Eis: 3,5 jaar cel voor seksueel uitbuiten drie kwetsbare vrouwen

Eis: 3,5 jaar cel voor seksueel uitbuiten drie kwetsbare vrouwen

Geschreven door | 2023-01-23T21:44:57+00:00 23 januari, 2023|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – “Ik werd snel verliefd, maar jij had beter moeten weten, jij kende mijn situatie”, zei één van de drie aangeefster van seksuele uitbuiting door een 53-jarige man uit Assen. De officier van justitie eiste voor mensenhandel en drugsbezit een celstraf van 3,5 jaar tegen de man. 

 

De jonge vrouw maakte tijdens de zitting gebruik van haar spreekrecht. Ze was 19 jaar oud toen zij in 2016 de verdachte in een winkelcentrum in Assen ontmoette. Ze kampte met stoornissen en dreigde dakloos te worden. De man had wel een onderkomen voor haar. De relatie met de bijna dertig jaar oudere man duurde 2,5 jaar. Het eerste jaar was goed, zei de vrouw. Daarna kwam een omwenteling. Ze moest drugs gebruiken, die hij haar toediende en op feesten tegen betaling seks hebben met andere mannen. “Je hebt mij gedrogeerd en verkocht”, zei de vrouw op zitting. 

 

‘Een relatie waar ik mij voor schaam’

Zij stapte in april 2021 naar de politie. De vrouw had daarvoor contact gehad met vijf andere vrouwen die hetzelfde bij de verdachte hadden meegemaakt. Twee van hen deden eveneens aangifte. Het team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel startte in juni 2021 een onderzoek. Een Limburgse vrouw kreeg begin 2020 via sociale media contact met de Assenaar. Ze zat in een donkere periode van haar leven. Haar vader overleed en ze had een belast verleden. Ze vond bij de Assenaar empathie en steun. Ruim acht maanden duurde die relatie. “Eén grote vergissing. Een relatie waarvoor ik mij schaam”, zei ze op zitting.  

 

WAP-feesten

De toen 45-jarige vrouw had nimmer drugs gebruikt en wist niets van WAP-feesten. Dit zijn seksfeesten waar onder invloed van drugs seks wordt bedreven met meerdere personen. Ze had haar schepen in Limburg achter zich verbrand en stond volledig onder invloed van de Assenaar. Hij diende haar de drugs toe en vaak wist ze de volgende dag niet meer wat er die nacht was gebeurd. Binnen een maand na het einde van die relatie leerde de Assenaar via een datingsite de derde aangeefster kennen. Binnen twee maanden woonde de vrouw bij de man in Assen.  

 

Duizenden pornografische afbeeldingen

Deze vrouw was ook niet bekend met drugs en seksfeesten en zei dat ze werd gedwongen hieraan mee te doen. In augustus 2021 werd de Assenaar aangehouden en zijn woning doorzocht. De agenten vonden een hoeveelheid drugs. Ook viel het hen op dat het huis vol hing met camera’s. Er waren duizenden films en foto’s opgeslagen van naakte mensen die waren gedrogeerd en seks hadden. De politie hoorde meerdere getuigen die onder meer verklaarden dat de Assenaar zich dwingend en dominant opstelde ten opzichte van zijn vriendinnen. De meesten hadden hun vraagtekens over zijn omgang met deze vrouwen.  

 

Geen stoornissen. 

De man ontkende in het begin alle beschuldigingen. Hij ging niet met zijn vriendinnen naar seksfeesten en hij drogeerde hen niet. Nadat hij werd geconfronteerd met de foto’s en verklaringen van anderen gaf hij de seksfeesten deels toe, maar er werd nooit voor de seks betaald, zei de man tegen de rechter. Hij stelde zich binnen zijn relaties met vrouwen altijd liefdevol en verzorgend op, zei hij. Bij de man is geen stoornis vastgesteld, hoewel de deskundigen wel het vermoeden hebben dat die er zijn. De man liet tijdens het onderzoek niet het achterste van de tong zien, zeiden de deskundigen. Ze konden daardoor geen advies uitbrengen.

 

Loverboy

De man had volgens de officier van justitie een vaste werkwijze. Hij palmde kwetsbare vrouwen in. “Hij lijkt zijn slachtoffers bewust uit te kiezen”, zei de aanklager. Als een loverboy deed hij alsof hij een liefdesrelatie opbouwde. Maar in werkelijkheid was de Assenaar alleen maar uit op eigen gerief en financieel gewin. De relaties volgden elkaar in een rap tempo op. De vrouwen die wel aangifte deden, deden dit om andere vrouwen te behoeden voor wat hen is overkomen.  

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.  

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn