Eis: 3,5 jaar cel voor ontkennende supermarktovervaller

Eis: 3,5 jaar cel voor ontkennende supermarktovervaller

Geschreven door | 2023-01-12T15:25:57+00:00 12 januari, 2023|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – “Ik dacht eerst dat het een grap was. Zoiets gebeurt niet in Nieuw-Dordrecht, dacht ik nog”, zei een 15-jarige in maart 2021 tegen de agenten over de overval op de supermarkt waar ze op dat moment als caissière werkte. Ze weigerde de kassa open te doen. De overvaller trok de lade open en ging er met ruim 1300 euro ervandoor. 

 

De officier van justitie eiste 3,5 jaar cel tegen de 45-jarige uit Emmen die verdacht wordt de overval te hebben gepleegd. De man ontkent met klem. “Dit is een karaktermoord. Ik heb net zo’n auto als waarin de overvaller mee naar de supermarkt kwam. Er wordt vervolgens van alles in mijn schoenen geschoven”, zei de man tegen de rechter. Via camerabeelden kwamen de agenten bij de Emmenaar uit.

 

Slepen met been 

Op de beelden, die op zitting werden getoond, is te zien dat de dader uit een opvallende type auto stapt, met bijzondere velgen en een trekhaak. De overvaller trok enigszins met zijn been toen hij op de kassa afstapte. Met een wapen in de hand eiste de man geld. Hij toog iets slepend met zijn been en met het geld in de handen naar de uitgang. Buiten botste hij tegen de caissière op die druk stond te bellen.

 

Een relatie 

De Emmenaar beschikt over het type auto, met opvallende velgen en een trekhaak. De man sleept door een hernia iets met zijn been. Opvallende gelijkenissen zei de officier van justitie. Het werd helemaal frappant toen een klant in de winkel later tegen de politie zei de overvaller te herkennen. De man zat eerder in haar vriendengroep en ze had zelfs een tijdlang een relatie met de man.

 

Goudkleurige wapen

De agenten doorzochten de woning van de man in Emmen en vonden een goudkleurig wapen in het nachtkastje. De drie minderjarige medewerksters die tijdens de overval aan het werk waren, verklaarden allemaal over een zilverkleurig wapen. De agenten namen de proef op de som en filmden het wapen van de Emmenaar in de winkel. Door het licht in de supermarkt lichtte het zilverkleurig op.

 

Handelshoeveelheid coke

De aanklager zei verbaasd te zijn over de halsstarrige ontkenning, ondanks zoveel bewijsmateriaal. “Hij neemt geen verantwoordelijkheid. De gevolgen voor de minderjarige medewerkster zijn groot. De overval heeft hun leven overhoopgegooid”, zei de officier van justitie. De agenten vonden in de woning van de Emmenaar een handelshoeveelheid cocaïne. De drugs had de man samen met vrienden ingekocht, zei de verdachte.

 

Tunnelvisie

“Kennelijk leverde de handel in coke niet voldoende op en moest er op een andere manier geld worden gegenereerd”, zei de officier van justitie. De advocaat van de man, Tineke Pieters, noemde de zaak een schoolvoorbeeld van tunnelvisie. De recherche had maar één verdachte in beeld, waarop alle pijlen zijn gericht. Er is niet verder gekeken naar andere scenario’s, niet naar andere bezitters van dat automerk.

 

‘Past niet in het plaatje’

De telefoon van de verdachte valt niet te linken met de plek en tijdstip van de overval. “De man heeft hem altijd op zak, maar dat is verder niet onderzocht. Want dat past niet in het plaatje”, zei Pieters. Ze zette ook haar vraagtekens bij het rapport van de bewegingsdeskundige die concludeerde dat de verdachte en de man op camerabeelden zich op dezelfde wijze voortbewegen. Pieters pleitte voor vrijspraak.

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn