Eis: 14 maanden cel voor aanval op nietsvermoedende vrouwen op straat

Eis: 14 maanden cel voor aanval op nietsvermoedende vrouwen op straat

Geschreven door | 2019-07-04T19:12:17+00:00 04 juli, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor het aanvallen van drie argeloze vrouwen op straat is tegen een 20-jarige man uit Assen een celstraf van 14 maanden geëist. Hiervan zijn zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de man dat hij uit het niets de vrouwen aanviel.

Hij sloeg een van hen met een boksbeugel. Een ander slachtoffer werd met de vuist geslagen.De man bekent alleen de aanval met de boksbeugel. ,,Dat was een misverstand”, zei hij op zitting.

Een van de vrouwen kreeg in de vroege ochtend van 24 maart 2018 een harde klap op haar achterhoofd. Ze riep de hulp in van de politie en kon enigszins haar aanvaller beschrijven. De agenten troffen een straat verderop de 20-jarige Assenaar aan. Die droeg een boksbeugel. ,,Gekregen van een vriendin”, zei de man tegen de agenten. Hij had niemand daarmee geslagen, zei hij ook.

De man kwam na drie weken ontkennen weer op vrije voeten. Wel werd de boksbeugel van de Assenaar door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat op de boksbeugel bloedresten met dna van het slachtoffer zat. De agenten confronteerden de man hiermee  in november. Hij paste zijn verklaring aan. De boksbeugel was niet gekregen van een vriendin maar net voor zijn aanhouding in maart door hem gevonden.

Na een gesprek met zijn advocaat bekende hij alsnog. Het was noodweer, zei tijdens het verhoor in november. Hij was die ochtend belaagd door een groep jongens. Hij dacht dat een van dat groepje voor hem liep. Hij sloeg die uit voorzorg. ,,Het was een vergissing”, zei hij opnieuw tegen de rechters.

De rechter vond dit een berekenend verhaal. De rechter merkte op dat de verdachte pas maanden later met het noodweerverhaal komt, nadat hij werd geconfronteerd met ‘hard en technisch bewijs’.

De Assenaar werd in november ook gelinkt met twee overvallen op vrouwen op 25 november 2017. De slachtoffers werden kort na elkaar overvallen. De man zou bij een van hen achterop de fiets zijn gesprongen en hebben geroepen: ,,Jij gaat met mij mee, of moet ik mijn mes gebruiken”. De vrouw gilde hard en haar belager rende weg. 

Kort daarna werd opnieuw een fietsende vrouw aangevallen. Zij werd van haar fiets getrokken en hard in haar gezicht geslagen. Ook dat slachtoffer gilde en zij trok de aandacht van een getuige. De aanvaller vluchtte. De slachtoffers en de getuige gaven een goed signalement van de aanvaller. De agenten zagen twee straten verder een man lopen die voldeed aan dit signalement. Een van de agenten herkende in hem de 20-jarige Assenaar.

De agenten keerden hun wagen om de man aan te spreken, maar de gespotte man was verdwenen. Het bleef stil in die zaken, tot de aanhouding van de Assenaar in maart 2018. De aanvallen in november 2017 ontkent de man. Hij gaf toe dat hij die ochtend in de buurt was. ,,Ik kwam van Groningen. Dat was toeval”, zei hij tegen de rechter.

De Assenaar stond ook terecht voor oplichting. Hij erkende dat hij via Marktplaats vier telefoons ‘aankocht’ met een valse bank-app. Hij rekende bij de deur van de slachtoffers in Assen en Groningen af en gebruikte daarbij de valse app. De verkopers kwamen er later achter dat er nooit geld was overgeboekt.

De officier van justitie achtte onder meer poging zware mishandeling, poging vrijheidsberoving en oplichting bewezen. De Assenaar is eerder veroordeeld voor diefstal met geweld en afpersing. Hij heeft sinds kort een baan en het gaat goed met hem, zei zijn advocaat tegen de rechters. Die vroeg de rechters daarom geen celstraf op te leggen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn