GRONINGEN (ADP) – De 22-jarige Justin de G. uit Groningen hoeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) voor zijn geringe rol in het neersteken van twee agenten tijdens een avondklokcontrole in maart van vorig jaar niet meer terug naar de gevangenis. Het OM eiste een celstraf van 117 dagen, gelijk aan het voorarrest.
De G. stond op afstand en greep volgens het OM nauwelijks in toen zijn Amerikaanse vriend Eric T. (33) met een mes de agenten aanviel. Tegen T. eiste het OM afgelopen donderdag voor poging tot doodslag en poging zware mishandeling een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging.
Zonder geldige reden de straat op
De G. en T. fietsten die avond door Groningen. Ze hadden sinds 2018 een relatie en leerden elkaar via internet kennen. Ze fietsen zonder verlichting en werden hierop aangesproken door twee agenten. Bovendien gold op dat moment vanwege de corona-maatregelen de avondklok en mocht niemand zonder een geldige reden op straat zijn. De mannelijke agent vroeg de Amerikaan om zijn ID-kaart en werd uit het niets aangevallen. De agent liep diepe steek- en snijwonden op in zijn gezicht en zijn halsslagader en raakte levensgevaarlijk gewond. Zijn vrouwelijke collega werd in haar been gestoken. De koppelriem om haar heupen voorkwam dat zij in haar buik werd geraakt.
Bang voor een scheiding
Beide mannen vluchtten daarna in een huurauto naar Frankrijk, waar ze werden aangehouden. In de auto lagen messen, die kort voor het steekincident waren aangeschaft. Hiermee hadden de mannen dagelijks geoefend, om zichzelf te verdedigen in noodsituaties. De mannen zwierven al een tijdlang rond en hadden bij nood niemand om op terug te vallen, typte de 22-jarige Groninger op een laptop. De man kampt met mutisme (stoornis in het kunnen spreken) en heeft hij een genderidentiteitsprobleem. In de relatie met T. stelt De G. zich op als zijn vrouw. De mannen wilden niet opgemerkt worden door de politie, omdat zij bang waren dat zij dan uit elkaar werden gehaald.
‘Klap in de maag was gevisualiseerd’
De G. zou dan terug moeten naar de kliniek, waar hij eerder verbleef. T. was illegaal in Nederland en riskeerde een enkele reis naar zijn geboorteland. ‘We wilden onze oude levens niet terug’, typte de man op zitting. Wat hij tikte werd op een groot scherm in de zaal geprojecteerd. Bij de politie typte hij dat hij had willen ingrijpen, toen T. de agenten aanviel. Doordat de vrouwelijke agent hem een klap in de maag gaf, werd hem dit belet. Op zitting ontkende hij dat hij in zijn maag was geslagen, hij had dit achteraf zo beleefd (gevisualiseerd, typte hij). Dit gelooft het OM niet.
De rechtbank doet 12 augustus uitspraak