Eigenaar Vlinderparadijs over coronaboete: ‘10.000 euro: waar haal ik die vandaan’

Eigenaar Vlinderparadijs over coronaboete: ‘10.000 euro: waar haal ik die vandaan’

Geschreven door | 2020-12-08T21:46:52+00:00 08 december, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De coronaboete van 10.000 euro die Erik Hendriks als eigenaar van Vlinderparadijs Papiliorama in Havelte voor het organiseren van de ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’ kreeg opgelegd, voelt als een nekslag voor zijn bedrijf. Hij vroeg de rechter de boete van tafel te vegen. 

 

Veiligheidsregio Drenthe (VRD) ziet deze kerstmarkt als een los onderdeel binnen het bedrijf van Hendriks dat niet binnen de reguliere bedrijfsvoering past. “Het is puur voor vermaak. Het is een evenement”, zei een woordvoerster van de VRD. En dat staat op dit moment haaks op de coronamaatregelen.

Het zou voor Papiliorama dit jaar de tweede keer zijn dat de kerstmarkt op deze manier zou worden gehouden. Volgens Hendriks past dit binnen de giftshop van het bedrijf en is hier geen sprake van een atypisch bedrijfsonderdeel. “Er worden kerstspullen verkocht, zoals alles in de giftshop wordt verkocht”, zei hij tegen de rechter.

 

Controleurs van de VRD stapten op 5 en 15 november het bedrijf in Havelte binnen. Ze zagen een tafel met kerstspullen staan. Hun derde bezoek was 26 november en zij concludeerden dat daar een evenement gaande was. De dwangsom moet voor 31 december worden betaald. De tijd gaat dringen, daarom was vandaag de spoedprocedure bij de rechtbank in Groningen.

De coronacrisis drukt zwaar op de onderneming van Hendriks. Zijn omzet is met 70 tot 80 procent gekelderd. Hij komt naar eigen zeggen niet voor tegemoetkomingen in aanmerking. “Ondertussen lopen de vaste lasten en de personeelskosten gewoon door”, zei Hendriks tegen de rechter. Die boete van 10.000 euro heeft hij dan ook niet op de plank liggen. “Een buitenproportionele boete, waar haal ik dat geld vandaan”.

 

De ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’ zou hem nog net dat broodnodige geld in het laadje kunnen brengen. Hij vroeg de rechter zo snel mogelijk te beslissen over de doorgang van ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’. “Het liefst voor de kerstdagen. Anders is het mosterd na de maaltijd”.

Morgen is de uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn