Dwangsom voor vrouw die online haatcampagne voerde tegen kinderopvang De Apenrots

Dwangsom voor vrouw die online haatcampagne voerde tegen kinderopvang De Apenrots

Geschreven door | 2023-02-22T12:02:49+00:00 22 februari, 2023|Groningen, Rechtbank|

De vrouw die via sociale media allerlei schadelijke verhalen over kinderopvang De Apenrots in Westerbroek de wereld in hielp, moet daarmee stoppen. Dat heeft de rechtbank bepaald.

 

Ook moet de vrouw, die kinderen op de Apenrots had ondergebracht, zich verder onthouden van schadelijke berichten. Doet ze dat niet, dan kan ze een boete van duizend euro per dag krijgen.

 

Onvoldoende onderbouwd

De rechter weegt het belang van vrije meningsuiting af tegen het belang van de beschuldigde partij om beschermd te worden tegen aantasting van de eer en goede naam.

Volgens de rechter heeft de vrouw haar beschuldigingen onvoldoende onderbouwd. ‘Aldus heeft ze zich naar het oordeel van de voorzieningenrechter schuldig gemaakt aan het in het openbaar uiten van ongefundeerde verdachtmakingen aan het adres van De Apenrots.’

Ruzie over factuur

Een meningsverschil over een factuur leidde tot de belofte van de moeder dat ze ervoor ging zorgen ‘dat De Apenrots niet meer open kan’. Onder foto’s van De Apenrots op Facebook plaatste de vrouw bijvoorbeeld: ‘Ga hier niet heen, dit zijn kindermishandelaars.’

Volgens de vrouw is er bij de kinderopvang ook sprake van wanbetaling van personeel en er zou geroddeld worden over ouders. Ze bevestigt een betalingsachterstand van 3.400 euro bij De Apenrots te hebben.

Behalve de dwangsom bepaalde de rechter ook dat de vrouw de proceskosten moet betalen.

 

 

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.