Drie jaar cel en tbs voor drogeren en verkrachten jonge mannen

Drie jaar cel en tbs voor drogeren en verkrachten jonge mannen

Geschreven door | 2019-04-16T19:32:33+00:00 16 april, 2019|Leeuwarden, Rechtbank|

LEEUWARDEN (ADP) – Een 46-jarige man uit Lelystad moet voor het drogeren van twee jonge mannen en verkrachting drie jaar de cel in. Daarnaast legde de rechter de man tbs met dwangverpleging op. Het Openbaar Ministerie eiste vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt het van groot belang dat de man zo snel mogelijk naar de tbs-kliniek gaat.  

De Lelystedeling nam zijn slachtoffers mee naar de camping de Havixhorst in De Schiphorst. Daar drogeerde hij de mannen stiekem met GHB en verkrachtte hij hen. Het laatste slachtoffer kwam in augustus 2018 te vroeg bij en zei dat hij naar het toilet moest. Hij vluchtte de camping af en sloeg alarm.

Het eerdere slachtoffer was van 2014 tot in 2016 door de man meermalen verkracht, nadat hij was gedrogeerd. Dit begon toen het slachtoffer zestien jaar oud was. Hij werd soms vastgebonden wakker en had pijn aan zijn anus. Ook dit gebeurde op de camping in De Schipborg.

Dit slachtoffer kwam per toeval in contact met het latere slachtoffer. Toen pas durfde ook hij aangifte te doen. De rechter noemde het een ernstige zedenzaak. Dit had zeer ernstig kunnen aflopen door bijvoorbeeld een overdosis drugs. De man botvierde zijn vergaande seksuele fantasieën op weerloze slachtoffers.

De Lelystedeling stond ook terecht voor kinderporno. Hiervan werd hij vrijgesproken. Daardoor kwam de straf ook lager uit. De rechter hield er rekening mee dat de man zwakbegaafd is. Hij kampt met persoonlijkheids- en seksuele stoornissen. De daden kunnen hem in sterk verminderde mate worden aangerekend.

Deskundigen adviseerden tbs met voorwaarden. Hier ging de rechter niet in mee. Er is sprake van gevaar voor de samenleving, de kans op herhaling is te groot en er is sprake van een gebrekkig geestesvermogen. De man moet beide slachtoffers in totaal 15000 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn