DNB weigert ‘afval’-munten te vergoeden, Fries stapt naar rechter

DNB weigert ‘afval’-munten te vergoeden, Fries stapt naar rechter

Geschreven door | 2019-11-07T10:33:36+00:00 07 november, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De Nederlandse Bank (DNB) weigert de waarde van ruim duizend beschadigde euromunten uit te keren aan Rob Smedema uit Beers. Smedema stapte dinsdag naar de rechter. ,,Het is gewoon bruikbaar geld, waar je mee kunt betalen”, zei Smedema tegen de rechter.

 

Smedema kocht via een zakenrelatie in China een hoeveelheid euromunten. De Chinees had niets aan de munten, omdat hij die in zijn eigen land niet kon inleveren. Smedema kocht die op en stortte die in Nederland bij een bank. ,,Ik kreeg zonder problemen het bedrag op mijn rekening bij geschreven”. In de bak bleven echter 1032 munten achter. De automaat weigerde die in te nemen.

 

Smedema zag op internet dat DNB beschadigde euromuntstukken innam en de waarde daarvan uitkeerde. Smedema kwam van een koude kermis thuis. DNB nam de munten in, maar keerde niets uit. De munten kwamen uit de recycling. Ze waren rondgeslingerd in trommen met steentjes en zuur. Daardoor waren de munten te beschadigd geraakt, zo oordeelde DNB.

 

DNB volgt hiermee de regeling op om de EU vrij te houden van ongeschikte munten, ook uit de afvalindustrie. Smedema kan er niet bij dat een deel van een partij ongeschikt is en een deel gewoon als betaalmiddel kan worden gebruikt. Zijn raadsman vond dat DNB niet hard heeft gemaakt waarom de munten ongeschikt zijn als betaalmiddel.

 

,,Hier is wel voor betaald. DNB shopt in argumenten om niet te hoeven vergoeden”, zei de advocaat van Smedema. DNB gaf evenmin de ‘waardeloze’ afvalmunten terug. Die werden keurig verpakt in plastic meegenomen naar de rechtbank. De rechter mocht die even zien, daarna werden die weer veilig opgeborgen.

 

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn