De raad van toezicht van Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden mag de arbeidsovereenkomst met directeur Tom van Slooten beëindigen. Dat heeft de rechter beslist. Van Slooten zat al sinds eind oktober thuis, nadat hij op non-actief werd gesteld. De rechter vindt de arbeidsverhouding te verstoord om de arbeidsrelatie voort te kunnen zetten.
De stafleden van het museum stapten in mei 2019 naar de raad van toezicht, omdat zij kritiek hadden over het functioneren van hun directeur. De manager zou beloftes doen waaraan geen of onvoldoende gevolg werd gegeven. Beslissingen werden op de lange baan geschoven en de directeur bleek meer actief buitenshuis te zijn dan binnen het museum.
Ondanks een coaching traject bleven de problemen zich volgens de stafleden opstapelen. In verband met de Corona-maatregelen sloot het museum halverwege maart. Er werd een klein crisisteam ingericht. Op 1 juni ging het museum weer open. De stafleden stapten opnieuw naar de raad van toezicht. Hun directeur had ten tijde van deze crisis geen enkele sturing gegeven.
Iedereen voelde zich aan zijn lot overgelaten, was de kritiek. Door gebrek aan communicatie was men niet op de hoogte en werd men niet betrokken. Dit werd gevoeld in alle geledingen van het museum: staf, andere medewerkers en vrijwilligers. Na een mediationtraject (bemiddeling) vroeg de raad van toezicht aan Van Slooten ontslag te nemen.
Van Slooten zag deze boodschap bij hem binnenkomen als een ‘donderslag bij heldere hemel’. Hij is zijn functie begin 2017 gestart met de taak het museum te professionaliseren, op een hoger niveau te brengen en voor een zakelijker aanpak te zorgen. Hij betwist dat er sprake is van een verstoorde verstandshouding. In het voorjaar van 2019 voerde hij beoordelingsgesprekken met alle stafmedewerkers. Toen werd er, volgens hem, niet gesproken over onvrede of kritiek.
Van Slooten herkent zich niet in deze kritiekpunten. Hij vindt dat de raad van toezicht er niet alles aan heeft gedaan om de verstoorde arbeidsverhouding op te lossen. Hij wilde per direct weer bij het museum aan de slag en dat medewerkers zouden worden geïnformeerd over de onterechte beslissing van het museum om Van Slooten op non-actief te stellen. Bij toch een ontbinding eiste Van Slooten een vergoeding van 120.000 euro vanwege ernstig verwijtbare keuze van het Natuurmuseum, vond hij.
Volgens de kantonrechter had Van Slooten de verstoorde arbeidsverhouding ook aan zichzelf te danken. Hij wist vanaf mei 2019 dat er onvrede was over zijn functioneren. Van Van Slooten had meer mogen worden verwacht om tot oplossingen te komen. Zo zouden vanaf dat moment geen jaargesprekken meer zijn gevoerd met de stafleden, bijvoorbeeld.
Uit de reactie die Van Slooten liet zien blijkt volgens de rechter dat hij onvoldoende zelfreflectie heeft. Van Slooten had nog een kans willen hebben, maar de rechter vindt dat niet opportuun. Het Natuurmuseum heeft niet nalatig gehandeld, de gestelde vergoeding van 120.000 euro door Van Slooten hoeft dan ook niet te worden toegekend.
Het arbeidscontract eindigt per 1 maart 2021.