‘Dief van niks’ staat voor rechter voor ‘waslijst aan strafbare feiten’

‘Dief van niks’ staat voor rechter voor ‘waslijst aan strafbare feiten’

Geschreven door | 2020-02-25T14:36:41+00:00 25 februari, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 54-jarige Veendammer noemde zichzelf ‘dief van niks’. Hij stond terecht voor het stelen van onder meer werkschoenen, een tuinslang, buitenboordmotoren en fietsen. Ook verwijt het Openbaar Ministerie de man brandstichting. Voor dit alles hoorde de verdachte een celstraf van 126 dagen tegen zich eisen. Hij hoeft dan niet meer de cel in, de straf heeft hij in voorarrest uitgezeten.

 

,,Het is een hele waslijst aan strafbare feiten waarvoor u hier vandaag staat”, concludeerde de rechter. Dat beaamde de Veendammer ook. ,,Ik sta er behoorlijk van te kijken wat ik allemaal geflikt heb in die periode.’

 

‘Machteloos’

De man verklaarde dat hij het gedaan uit een gevoel van ‘machteloosheid’. Hij had flinke financiële problemen en had geen inkomsten. ,,Het was echt armoede.’’

Maar het was niet alleen de machteloosheid waardoor de Veendammer tot de daden kwam. Ook zijn overmatige alcoholgebruik, had geen positieve uitwerking. ,,Ik wilde me troosten en nam een borreltje. Daar werd ik een beetje grenzeloos van.”

 

‘Dief van niks’

De reeks waarvoor de man voor de rechter staat hebben allemaal in zo’n twee weken plaatsgevonden. In de tussentijd is de man ook opgepakt, maar weer vrij gekomen. ,,Ik ben een dief van niks”, concludeerde de Veendammer zelf.

Het is ook niet de eerste keer dat de man voor de rechter staat, in het verleden is de man vaker veroordeeld voor diefstallen en mishandeling.

 

Brandstichting in eigen tuin

Het Openbaar Ministerie rekent de man vooral de brandstichting erg aan. De man stak in zijn eigen tuin meerdere dingen in brand, waardoor een gevaarlijke situatie is ontstaan.

Toen de politie voor de zoveelste keer kwam kijken, was de maat vol en hielden ze de man aan. Hij zat twee dagen vast, maar toen hij op vrije voeten kwam stal hij meerdere dingen, waarna hij weer werd opgepakt.

 

Stok achter de deur

Ondanks dat de man niet terug de cel in moet, wil de officier wel dat de man een stok achter de deur krijgt. Dit zodat hij niet weer de fout ingaat en zich aan een aantal voorwaarden houdt.

 

De man moet zich onder andere laten behandelen voor zijn drankgebruik en werken aan zijn financiële problemen. Doet hij dat niet, dan moet hij alsnog zes maanden de cel in.

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Over de auteur:

Laura Smit zit al sinds 2010 in de rechtbank en is nu ook rechtbankverslaggever voor het ADP. Daarnaast is ze freelancejournalist voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Twitteraars kennen haar als @annalaura87