Commotie na uitspraak in zwembadmoordzaak: tranen, schreeuwen en schelden

Commotie na uitspraak in zwembadmoordzaak: tranen, schreeuwen en schelden

Geschreven door | 2022-12-28T16:04:40+00:00 28 december, 2022|Groningen, Rechtbank|

Marcel H, zojuist veroordeeld tot 20 jaar, omhelst zijn moeder Coby van der L. Zij heeft dezelfde straf gekregen. Ze roept: “We zijn onschuldig!” Op de publieke tribune barsten de nabestaanden van Elzinga in tranen uit. Familie en vrienden van Marcel H. en Coby van der L. schelden de rechtbank uit. “Tuig! Fijne kerstdagen”, klinkt het. Op de gang valt de vriendin van Marcel H. flauw.

 

Het is vooralsnog het einde van een marathonproces waarin de 40-jarige Marcel H. uit Nieuw-Roden en zijn zus Monique H. (43) uit Hollandscheveld en hun 61-jarige moeder Coby van der L. uit Roden twintig jaar cel krijgen opgelegd voor het opdracht geven voor de moord in 2012 op Jan Elzinga. Een 57-jarige man uit Kampen zorgde voor het wapen en is veroordeeld tot zeven jaar.

‘Er blijft voldoende bewijs over’ De rechter

Hoewel er door getuigen twijfelachtige verklaringen zijn afgelegd en kroongetuige Willem P. zelfs aan kwam zetten met een vervalst sms-gesprek waaruit de betrokkenheid van Marcel H. moest blijken, vindt de rechtbank dat er genoeg overblijft om de vier te veroordelen tot zware straffen.

Dertigduizend euro

Tijdens een acht dagen durend proces heeft de rechtbank uitvoerig onderzoek gedaan naar de vier verdachten. Monique H. was destijds de partner van de vermoorde Elzinga. Zij zou ervoor hebben gezorgd dat de uiteindelijke moordenaars dertigduizend euro kregen voor de moord. Dit geld lag bij haar en Elzinga in de woning, aldus de rechtbank. Haar broer Marcel zou opdracht hebben gegeven aan de crimineel Willem P. die zich later als kroongetuige opwierp. Ook moeder Coby van der L. is volgens de rechtbank betrokken, zo blijkt uit afgetapte gesprekken.

‘Kille liquidatie’

De rechtbank spreekt van een schokkende zaak en acht de verantwoordelijkheid van de verschillende verdachten even groot. “Dit is een kille liquidatie op klaarlichte dag in Marum. De nabestaanden blijven zitten met veel vragen omdat de verdachten bleven volhouden dat ze onschuldig zijn. Het motief blijft daardoor duister.”

In hoger beroep

De advocaten van Marcel H. en Coby van der L. gaan het vonnis bestuderen en beraden zich op een hoger beroep. De advocaat van de man uit Kampen die het wapen leverde en de advocaat van Monique H. melden zich een half uur na de uitspraak al bij de balie om een hoger beroep aan te vragen. “De rechtbank heeft een primeur te pakken”, aldus Wilko ten Have de advocaat van Monique H. ,”De rechtbank gaat mee met verklaringen van een aantoonbaar liegende kroongetuige. Dat is een hellend vlak.”

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.