Celstraffen voor oplichten Bodewes

Celstraffen voor oplichten Bodewes

Geschreven door | 2019-07-19T18:50:20+00:00 19 juli, 2019|Rechtbank, Zwolle|

Voor het afhandig maken van drie ton van Thecla Bodewes, de zakenvrouw van 2011, zijn drie mannen uit Assen, Heerenveen en Burgum veroordeeld tot celstraffen van zes tot twaalf maanden. De drie zijn veroordeeld voor witwassen, verduistering en oplichting.Het Openbaar Ministerie eiste eind juni celstraffen tot 15 maanden. 

De mannen spiegelden Bodewes in 2013 voor bijna zes miljoen te kunnen lenen voor de aankoop van de scheepswerf De Volharding in Heerenveen. Ze werd via haar zakenkring voorgesteld aan de 68-jarige Assenaar en de 33-jarige man uit Heerenveen.

Beide mannen zouden een financieel adviesbureau hebben en konden de miljoenen lenen via buitenlandse investeerders. Bodewes moest dan wel zes ton overmaken waaruit zou blijken dat zij financieel gezond genoeg was om de rente te kunnen dragen. Een deel hiervan werd overgemaakt. De miljoenen bleven uit. Bodewes werd uiteindelijk voortdurend aan het lijntje gehouden.

De Assenaar kreeg de hoogste straf van 12 maanden, omdat zijn aandeel groter was. De twee anderen moeten een half jaar lang de cel in.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn