Celstraf voor windmolenactivisten voor sturen dreigbrieven

Celstraf voor windmolenactivisten voor sturen dreigbrieven

Geschreven door | 2021-04-16T14:21:28+00:00 16 april, 2021|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ANP) – De rechtbank heeft twee anti-windmolenactivisten voor het versturen van dreigbrieven aan betrokkenen bij de bouw van twee windparken in Groningen en Drenthe veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Assen vindt dwang en poging tot dwang bewezen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder tegen de verdachten Jan Nieboer (63) en Jan H. (59) uit het Drentse 2e Exloërmond en Meeden (Groningen) een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De straf valt lager uit, omdat de rechter niet bewezen vindt dat de mannen ook pamfletten hebben verspreid waarop werd gedreigd met asbestdumpingen. Beide mannen stuurden in 2019 personen en bedrijven een brief en dreigden met ‘nare dingen’, wanneer zij zich niet terug zouden trekken uit de windparkprojecten. Twee ontvangers stopten daadwerkelijk, omdat zij vreesden voor de veiligheid van hun medewerkers en hun gezinnen.

Nieboer en H. werden in juni 2019 opgepakt, nadat zij lange tijd wekelijks waren afgeluisterd bij een fastfoodrestaurant. Volgens de rechter zijn de mannen de drijvende krachten achter het verzenden van dreigbrieven. De gesprekken die in het restaurant werden gevoerd, gingen onder meer over wie de brieven moesten ontvangen en om verwarring te zaaien werden die in Duitsland gepost.

De dreigementen aan het adres van de bouwers van de windparken hebben een grote impact op deze bedrijven gehad. “Men voelde zich genoodzaakt extra beveiliging in te schakelen”, zei de rechter. Beide mannen waren als voormannen van de actiegroepen Platform Storm en Storm Meeden zeer standvastig in hun verzet tegen de komst van windmolenparken. De rechter noemde de handelswijze van de mannen eigenrichting. Die vond dit een ondermijning van de democratische rechtstaat. “Dit heeft niets democratisch in zich”, zei de rechter.

Jan Nieboer liet eerder al weten dat hij na een veroordeling in hoger beroep gaat. De advocaat van Jan H. maakt gebruik van de bedenktijd die voor het indienen van een hoger beroep staat.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn