Celstraf voor verduistering PGB-gelden en terugbetalen bijna vier ton

Celstraf voor verduistering PGB-gelden en terugbetalen bijna vier ton

Geschreven door | 2018-12-27T19:14:27+00:00 27 december, 2018|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 69-jarige man uit Frankeker moet voor het verduisteren van bijna vier ton aan PGB-gelden een half jaar de cel in. De man liet bijna vier ton in zijn eigen zal glijden, terwijl dat niet voor hemzelf was bestemd. Hij moet dit geld terugbetalen. 

Tegen de man eiste het Openbaar Ministerie een taakstraf van 240 uur. Die straf vond de rechter geen recht doen aan de ernst van de zaak. Om te voorkomen dat de man weer als financieel adviseur dergelijke misstappen maakt, hangt hem de komend twee jaar ook nog een voorwaardelijke celstraf van een half jaar boven het hoofd.

De man beheerde in 2014 het PGB geld van mensen die dit zelf niet konden. Zij maakten het geld, bestemd voor het inkopen van zorg, over op de rekening van de financieel adviseur in Franeker. Dit geld werd niet aangewend voor de zorg voor de clienten. De adviseur leefde hier zelf rijkelijk van.

De Fries werd in 2015 nog voor hetzelfde veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Nadien kwamen opnieuw meldingen binnen van slachtoffers die hun geld lieten beheren door de man. De rechter nam het de adviseur ernstig kwalijk dat hij als professional zo het vertrouwen van kwetsbare mensen misbruikte.

De man uit Franeker hield er opzettelijk geen administratie op na. Hij stopte niet zelf met deze criminele activiteiten. Daar tegenover stond, volgens de rechter, dat de zaak verouderd was. En de man heeft in tussentijd voor hetzelfde feit voor de rechter gestaan.

Om die reden legde de rechter de man geen anderhalf jaar celstraf op, maar twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn