Cel voor aanranding kwetsbare medewerkers ICT-bedrijf Gasselternijveen

Cel voor aanranding kwetsbare medewerkers ICT-bedrijf Gasselternijveen

Geschreven door | 2023-06-08T10:06:20+00:00 08 juni, 2023|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 28-jarige eigenaar van een ICT- bedrijf in Gasselternijveen is voor aanranding van drie kwetsbare medewerkers en het verspreiden van naaktfoto’s en -video’s zonder toestemming veroordeeld tot een celstraf van 34 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). 

 

De rechtbank rekent de man zwaar aan dat hij bewust kwetsbare medewerkers of stagiaires aantrok, waaronder een minderjarige, en hen afhankelijk van hem maakte. Hij ging daarbij berekenend te werk, door gebruik te maken van zelfgemaakte contracten die zijn medewerkers moesten opvolgen. De slachtoffers werden gedwongen seksuele handelingen te verrichten of te ondergaan. Deden zij dit niet dan had dit voor hen gevolgen.

 

Smokkel microchips 

Twee van hen werden naakt gefouilleerd bij binnenkomst van een datacenter in Hoogersmilde, Groningen of Zeeland die zij voor hun werk of stage moesten bezoeken. Het fouilleren was om smokkel van microchips te voorkomen, zo werd hen voorgehouden. Deze fouilleringen werden telkens herhaald. Een derde medewerker moest naaktfoto’s en -video’s van hemzelf en de ondernemer maken. Die werden volgens een ‘contract’ doorgestuurd naar een Amerikaans bedrijf voor pornosites. Gebeurde dit niet, dan moest de medewerker hoge boetes betalen.

 

Vernietigen contracten

De zaak kwam aan het licht doordat één van hen naar zijn stagebegeleider stapte. Tijdens de doorzoeking van de woning en het bedrijf van de verdachte werden de toegangscontracten voor datacenters gevonden. De verdachte was druk bezig met vernietigen van documenten, mogelijk is het zogenaamd Amerikaans contract daardoor niet boven tafel gekomen. De man toont geen inzicht in zijn handelen en schoof de schuld in de schoenen van de aangevers. Die zouden tegen hem samenspannen en de aangiftes op elkaar hebben afgestemd.

 

Overeenkomsten

Dit verweer schoof de rechter van tafel. Alle verklaringen kwamen op belangrijke punten met elkaar overeen. Bovendien worden die ondersteund door chatgesprekken en naaktbeelden, die bij de verdachte zijn gevonden. Bij de politie erkende de man dat hij de protocollen en contracten zelf opstelde en ontkende dit later bij de rechter. De rechter gaat uit van zijn verklaring bij de politie. De man zei twee weken geleden tegen de rechter dat hij weer als ondernemer aan de slag wil, zodra hij vrijkomt. Om die reden is hem een verbod opgelegd voor het aannemen van kwetsbaar en minderjarig personeel voor de duur van vijf jaar.

 

De man moet zich laten behandelen. Ook is hem een contactverbod opgelegd met de slachtoffers en moet hij hen in totaal 20.000 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn