Cel en tbs voor loverboy uit Groningen: ‘Hij maakte gruwelijk misbruik van de verliefdheid van zijn slachtoffers’

Cel en tbs voor loverboy uit Groningen: ‘Hij maakte gruwelijk misbruik van de verliefdheid van zijn slachtoffers’

Geschreven door | 2021-03-05T10:53:46+00:00 05 maart, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor het seksueel uitbuiten van jonge vrouwen is een 30-jarige man uit Groningen veroordeeld tot anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man heeft zich schuldig gemaakt aan achttien strafbare feiten zoals mensenhandel, bedreiging, afpersing, witwassen, hennepteelt en drugshandel. 

 

De man werd in 2017 aangehouden, nadat vrouwen bij de politie meldden dat zij door de Stadjer waren gedwongen om in de prostitutie te werken. In de woning van een van de slachtoffers ontdekten de agenten een hennepkwekerij. Sommige vrouwen moesten een dure auto op hun naam laten zetten. Volgens de rechter maakte de man telkens schaamteloos misbruik van de verliefdheid van deze vrouwen.

 

Opnieuw opgepakt

De Stadjer kwam na de eerste aanhouding op vrije voeten maar werd in 2019 opnieuw voor hetzelfde opgepakt. Hij terroriseerde zijn slachtoffers en schuwde geweld niet. Hij isoleerde hen en zorgde ervoor dat de vrouwen totaal afhankelijk van hem werden. Volgens deskundigen heeft de man een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken, is hij zwakbegaafd en worden de stoornissen verergerd door cannabisgebruik.

 

Tbs-kliniek

Het Openbaar Ministerie eiste eerder vier jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man. De rechtbank acht minder feiten bewezen en vindt dat de gedwongen behandeling snel ingezet moet worden. Wanneer de man onbehandeld en onbegeleid blijft, blijft de kans op herhaling erg hoog. De man laat zich niet behandelen, daarom moet dit in een dwingend en strak kader. Dit is mogelijk in een tbs-kliniek.

 

De rechter liet meewegen dat de 30-jarige eerder voor dergelijke feiten is veroordeeld. De man zei op zitting dat hij een crimineel is die zijn geld op allerlei manieren verdient. De man mag met enkele slachtoffers geen contact zoeken en moet hij twee van hen in totaal ruim 26.000 euro aan schadevergoeding betalen.

[Bericht is afgebroken]  Hele bericht weergeven

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn