Cel en rijontzegging voor veroorzaken ernstig ongeluk Bornholmstraat

Cel en rijontzegging voor veroorzaken ernstig ongeluk Bornholmstraat

Geschreven door | 2019-12-03T17:26:55+00:00 03 december, 2019|Groningen, Rechtbank|
GRONINGEN (ADP) – Een 35-jarige man uit Groningen is door de rechtbank veroordeeld tot tien maanden celstraf voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk op de Bormholmstraat in Stad.
De man reed bijna elf jaar zonder geldig rijbewijs. Tegen hem was twee weken geleden een jaar cel geëist.

Een 29-jarige Stadjer liep bij het ongeluk een dwarslaesie op. Een 23-jarige vrouw raakte bij het ongeluk gewond aan haar hoofd.

Aan hun lot overgelaten

Op 9 september vorig jaar stevende de man in de late avond met hoge snelheid op een oversteekplaats af. Toen daar mensen overstaken die het Nazomeren Festival hadden bezocht, remde de automobilist niet af, met alle gevolgen van dien. De automobilist reed door en liet de gewonde mensen aan hun lot over, zonder zich op een of andere manier bekend te maken.

Zeer onvoorzichtig en onoplettend 

Hij reed naar de woning van zijn moeder en bracht zijn beschadigde auto naar een garage. De dag na het ongeluk werd de man aangehouden. De rechtbank vindt bewezen dat de man zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. ‘En dat voor zeer lange tijd.’

Voldoende zicht op oversteekplaats

De man heeft volgens de rechtbank voldoende zicht gehad op de verkeerssituatie bij de oversteekplaats. Ook verkeerde de man volgens de rechtbank niet in onmacht of ziekte op het moment van het ongeluk. Wel reed hij harder dan op die plaats is toegestaan. De exacte snelheid was niet vast te stellen.

Geen contact slachtoffers

Of de man onder invloed van alcohol of drugs was, kon niet meer worden vastgesteld, omdat hij de dag na het ongeluk pas werd aangehouden. De rechtbank tilt er bovendien zwaar aan dat de man geen contact heeft gezocht met de slachtoffers.

Naast de straf legde de rechtbank aan de man een rijontzegging van drie jaar op, al is hij sinds 2008 zijn roze papiertje kwijt wegens het rijden onder invloed.

De advocaat van het mannelijke slachtoffer had 30.000 euro aan smartengeld gevraagd. Het slachtoffer zit sinds het ongeluk aan een rolstoel gekluisterd. De claim kan hij bij de burgerlijk rechter neerleggen.

Het vrouwelijke slachtoffer kon weken niet studeren of werken, wegens hoofdletsel.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt