Cel en behandeling voor verkrachter

Cel en behandeling voor verkrachter

Geschreven door | 2021-04-12T20:11:14+00:00 01 april, 2021|Groningen, Rechtbank|
GRONINGEN – Tegen een 19-jarige man uit Groningen is een jaar cel geëist en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Hij heeft zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan verkrachting en pogingen tot afpersing. De man maakte drie minderjarige slachtoffers.

 

De man dreigde medio 2019 seksueel getinte foto’s en videobeelden van een meisje op internet te lekken. Om dat te voorkomen, moest ze geld aan hem betalen. Hij stuurde haar alvast een betaalverzoek. Zijn berichten via zijn mobiele telefoon waren van dreigende aard. Het bleef bij een poging tot afpersing, want het meisje betaalde niets en stapte naar de politie. Wel had ze onder dwang meerdere keren met hem afgesproken.

Uit angst geen aangifte van verkrachting

Bij een tweede slachtoffer dreigde hij niet alleen met het openbaar maken van foto’s van het meisje, hij verkrachtte haar ook. Dat gebeurde nadat ze diverse keren door de man was gedwongen met hem af te spreken. Ze zag geen mogelijkheid meer om dat te weigeren en ging naar hem toe. Aanvankelijk durfde ze geen aangifte te doen vanwege haar religieuze achtergrond.

Aangifte na contact met wijkagent

De verdachte zou haar broer inschakelen als ze niet deed wat hij wilde, had hij tegen haar gezegd. Ze zou haar familie te schande maken. ‘De verdachte wist dat en maakte daar misbruik van’, zei de officier. Na contact met een wijkagente zette de jonge vrouw uiteindelijk toch de stap naar het politiebureau.

Prijs op het hoofd

Via het sociale mediakanaal Snapchat dwong hij een 14-jarige jongen geld en zijn telefoon af te staan. Zou de jongen dat niet doen, dan zou er geweld tegen hem worden gebruikt, of een ruit worden ingegooid. Ook zou hij 200 euro op het hoofd van de jongen zetten, als die zich in de wijk Lewenborg zou vertonen. Bij de geschrokken jongen in de kamer zat iemand die het gesprek opnam en de politie inschakelde.

Noodzaak tot straf

De Groninger ontkent de ten laste gelegde feiten. Zo zou het Snapchat-account waarmee de 14-jarige jongen was benaderd, door iemand anders zijn gehackt. Het OM verwijst alle verweren naar de prullenbak: ‘hij heeft door zijn handelen, met als doel zijn eigen gewin, angstige situaties veroorzaakt bij de benadeelden’, aldus het OM. Er is een noodzaak tot straffen én een maatregel.’

Grote kans op herhaling

Het strafblad van de verdachte omvat geweld- en vermogensdelicten. Deskundigen omschrijven hem als manipulatief. De kans op herhaling wordt op ‘hoog’ geschat. Ook heeft hij diverse stoornissen. De feiten kunnen hem daarom niet volledig worden toegerekend.

De uitspraak is over twee weken.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt