Cel en behandeling voor dreigen met brandstichting en ontploffing in Winschoten

Cel en behandeling voor dreigen met brandstichting en ontploffing in Winschoten

Geschreven door | 2021-07-02T19:08:48+00:00 30 juni, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 48-jarige Winschoter is door de rechtbank veroordeeld tot dertien maanden cel (half jaar voorwaardelijk). Hij dreigde met het in brand steken van het woningblok in Winschoten, waar hij destijds woonde. 

De rechtbank vindt drie keer bedreigen en één keer het voorbereiden van brandstichting bewezen.

Spijker-knuppel

Vorig jaar juni klopte zijn buurvrouw bij hem aan vanwege harde muziek. De man deed aanvankelijk niet open, maar kwam later met een bespijkerde honkbalknuppel naar buiten. Hij zou 20 liter benzine paraat hebben om het hele blok te laten ontploffen. ‘En dan ga jij er ook aan’, had hij tegen de buurvrouw geroepen. Opgeroepen agenten bedreigde hij ook met de knuppel.

 

Schutting overgoten met benzine

 

Twee maanden later zorgde de man opnieuw voor overlast. Opgeroepen agenten roken een sterke benzinelucht bij de man. Die had zijn schutting overgoten met benzine.

Uit voorzorg werden de omliggende woningen ontruimd. In de woning van de man bleek een gasslang ontkoppeld. Onderweg naar het bureau bedreigde hij de agenten opnieuw.

 

Verplichte behandeling

 

De man verblijft nu in een psychiatrische kliniek. Hij hoeft van de rechtbank de gevangenis niet meer in. Wel moet hij verplicht zijn behandeling voortzetten.

Daarna moet de man begeleid gaan wonen. Maar dat kan niet in zijn oude buurt. Daar mag hij van de rechtbank niet meer komen.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt