Buschauffeur rijdt door rood licht en schept meisje op fiets: ‘Ik dacht echt dat het licht op groen stond, echt’

Buschauffeur rijdt door rood licht en schept meisje op fiets: ‘Ik dacht echt dat het licht op groen stond, echt’

Geschreven door | 2023-12-08T21:07:16+00:00 08 december, 2023|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – ,,Ik vind dit ook niet leuk, absoluut niet”, zei een 66-jarige Assenaar over het zwaar ongeval dat hij vorig jaar op 5 december veroorzaakte op de Europaweg-Zuid in Assen. Als buschauffeur reed de man door het rode licht en schepte een meisje op de fiets.  

 

,,Ik dacht echt dat het licht op groen stond, echt”, zei de man. Het meisje stak met andere fietsers vanaf de Beilerstraat via de fietsoversteekplaats de weg over. Voor hun stond het licht op groen. De bus was kort daarvoor bij een bushalte weggereden. De chauffeur kreeg van een automobilist voorrang. ,,Ik seinde nog met lichten als bedankje”, zei de buschauffeur. Hij passeerde daarop de verkeerslichten.

 

BOEM

Tot grote verbazing van de automobilist, die voorrang had verleend, reed de lijnbus door het rode stoplicht. Voor zijn ogen kwam de fietsende tiener onder de bus terecht, zei de man later tegen de politie. De buschauffeur had geen fietser gezien. ,,Het was ineens BOEM en de voorruit was gebarsten”, zei de man tegen de rechter. Hij reed nog zo’n zeventig meter door en zette de bus aan de kant. Hij stapte uit en hoorde hulpgeroep onder zijn bus.

 

In de achteruit

Tot zijn ontzetting zag hij een jong meisje met een fiets onder bus. Hij stapte weer in en reed het voertuig achteruit. ,,Ja, dat kind moest onder mijn bus vandaan”, zei de man tegen de zichtbaar verbouwereerde rechters. Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis. Haar bekken waren op twee plekken gebroken. Verder had ze onder meer een zware hersenschudding en een scheurtje in haar lever en nier.

 

Geen contact

Ze mocht blij zijn dat ze nog leefde, werd tegen haar gezegd in het ziekenhuis. De tiener zat in het examenjaar en miste daardoor veel dat jaar. De verdachte wilde graag contact met de familie, maar dat werd afgeraden. Het meisje en haar ouders willen dit ook niet, zeiden ze tegen de rechtbank. Het ongeval is de zestiger niet in de koude kleren gaan zitten. Hij kampt sindsdien met concentratieproblemen en is momenteel niet meer als buschauffeur werkzaam.

 

Onoplettend rijgedrag

De officier van justitie benadrukte dat de Assenaar die ochtend niet de weg op is gegaan om door het rode stoplicht te knallen. Hij heeft een foute inschatting gemaakt, zei de aanklager. De man is een beroepschauffeur en dan rust volgens de officier van justitie meer verantwoordelijkheid op zijn schouders dan een reguliere verkeersdeelnemer. Hier is sprake van merkbaar onoplettend rijgedrag. De aanklager eiste een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van vijf maanden.

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn