Brugwachter gooit Paddepoelsterbrug per abuis voor vrachtschip dicht: werkstraf

Brugwachter gooit Paddepoelsterbrug per abuis voor vrachtschip dicht: werkstraf

Geschreven door | 2019-12-20T20:54:47+00:00 20 december, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 60-jarige brugwachter uit Groningen is voor het dichtgooien van de verkeerde brug veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur. Door de fout botste het vrachtschip Andamento vol tegen de brug. Het schip liep forse schade op. Ook de brug over de Van Starkenborghkanaal werd vernield. Die is tot op de dag van vandaag niet hersteld.

 

De brugwachter bediende vorig jaar op 26 september twee bruggen tegelijkertijd. De Paddepoelsterbrug zette hij open voor het vrachtschip. Hij dacht dat hij daarmee klaar was en richtte zijn aandacht op de Gerrit Krolbrug, die dicht moest. Dit gebeurde met een klik met de computermuis. Maar dan wel met de verkeerde muis. De man had de muis van de Paddepoelsterbrug te pakken.

 

Op dat moment hoorde hij gegil. Het vrachtschip probeerde op volle kracht weg te komen van de sluitende Paddepoelsterbrug. Het 84 meter lange schip was te log. Een aanvaring met de brug was niet te vermijden. De officier van justitie eiste voor de onoplettendheid van de brugwachter een boete van 500 euro. De rechter vond ook dat een straf moest volgen. Maar dan een voorwaardelijke.

 

,,U deed dit niet met opzet. Maar juridisch gezien bent u onoplettend geweest. U bent een ervaren brugwachter, u bent hiervoor opgeleid. Van u mag worden verwacht dat u niet dergelijke fouten maakt. U heeft hiermee de veiligheid van anderen in gevaar gebracht”, zei de rechter. Daarnaast hield hij er rekening mee dat het strafdossier is gelekt aan de media. De privegegevens van de brugwachter kwam hierdoor op straat te liggen. De rechter hield er ook rekening mee dat de man niet eerder is veroordeeld. Hij heeft in zijn 23-jarige loopbaan niet eerder dergelijke fouten gemaakt.

 

De man gaat niet in hoger beroep, liet hij de rechter weten. Het bedienen van twee bruggen tegelijkertijd, het ritsend bedienen, is na dit ongeluk afgeschaft.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn