Broers (19 en 21) horen tbs en celstraf eisen voor onder andere voor mislukte overval in hartje Stad

Broers (19 en 21) horen tbs en celstraf eisen voor onder andere voor mislukte overval in hartje Stad

Geschreven door | 2021-07-02T19:10:12+00:00 30 juni, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN – Twee broers die vorig jaar juli kledingzaak Per Lui in Groningen tevergeefs wilden overvallen, moeten wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen en tbs opgelegd krijgen.

De 21-jarige hoorde zestien maanden celstraf tbs met voorwaarden (de lichtere variant) tegen zich eisen. Aan de jongste moet achttien maanden cel en de zwaardere vorm van tbs worden opgelegd: tbs met dwangverpleging.

Volgens reclassering was er voor de jongste verdachte geen andere keus.

‘Veel cash’

Op 12 juli wilden de mannen kledingzaak Per Lui aan de Waagstraat overvallen. ‘Omdat daar veel met cash wordt betaald’, zei de jongste verdachte. De oudste was net uit detentie. De broers hadden in die tijd geen onderdak en geen geld.

Indringers opgesloten

Aan het einde van de ochtend stapten ze de kledingzaak binnen. Een van hen droeg een mes bij zich. Ze wilden geld zien. De kordate winkelbediende, net drie dagen in dienst, sloot de indringers op in de zaak en belde buiten met de politie.

De broers probeerden te ontsnappen door een winkelruit in te gooien, maar konden desondanks door agenten in de kraag worden gevat. Het mes werd teruggevonden op de balie in de winkel.

Camerabeelden

Uit camerabeelden bleek dat de mannen eerder die ochtend ook in de winkel waren geweest. Ze hadden toen naar prijzen van kleding geïnformeerd. Kort voor de mislukte overval hadden ze rondgezworven in de binnenstad. De mannen zitten sinds hun aanhouding vast.

‘Trieste jeugd’

De jeugd van de broers is volgens de raadsman van de oudste verdachte ronduit triest te noemen. Ze kwamen verslaafd ter wereld. Hun leven bestond veelal uit uithuisplaatsingen, opnames in gastgezinnen en opvanghuizen en detentie.

Beide mannen kampen met psychische problematiek. De jongste broer hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Zijn criminele carrière is forser dan die van zijn broer. ‘Zijn delicten nemen in zwaarte en ernst toe’, zei de officier.

Hij heeft meer op zijn kerfstok. Hij mishandelde in juli vorig jaar een bewaarder in de gevangenis in Leeuwarden. Dat deed hij omdat hij zich niet wilde laten kleineren.

Zonder rijbewijs

Ook zou hij in november 2019 in Haren uit een woning bankpasjes, sleutels en autosleutels hebben gestolen. Daarmee stal hij een auto uit die plaats. Onder invloed van drugs en zonder geldig rijbewijs, reed hij tegen een lantaarnpaal. Kort na de aanrijding reed hij rechtstreeks in een fuik van de politie op de A28.

In Nieuw-Amsterdam maakte hij zich eind 2019 schuldig aan openlijk geweld. Daar wachtte hij samen met anderen een meisje op. Hij sloeg hij haar met een fietspomp tegen haar been. Ook gooide hij een steen door een ruit van een woning.

Zijn raadsvrouw pleite voor een kans voor haar cliënt. ‘Leg hem tbs met voorwaarden op. Een stevig en dwingend kader moet voor hem voldoende zijn.’

De slachtoffers claimden in totaal bijna 8000 euro. De rechtbank doet op 13 juli uitspraak.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt