Boze vader brengt vernieler graf dochter na klopjacht naar politiebureau

Boze vader brengt vernieler graf dochter na klopjacht naar politiebureau

Geschreven door | 2020-01-10T16:45:23+00:00 10 januari, 2020|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – ,,Ik kookte”, zegt de 44-jarige Rini Bertram uit Emmer-Compascuum over het moment waarop hij op 22 oktober vernielingen zag bij het grafje van zijn 9-jarige dochter. Het meervoudig gehandicapte kind overleed op 2 juni 2018 aan een bacterie-infectie. De man zet direct daarop een bericht op Facebook en organiseert een klopjacht naar de dader. Een week later rijdt hij zelf in zijn auto de grafschenner naar het politiebureau in Emmen.

 

De 27-jarige verdachte uit Schoonbeek staat vrijdag terecht, maar zijn zaak wordt uitgesteld. Een reclasseringsrapport ontbreekt. Het Openbaar Ministerie zette de opdracht bij de reclassering te laat uit. In de zaal zit de vader. Hij weet sinds een dag dat de man terecht zou staan. ,,Ik heb in allerijl nog van alles geregeld om naar Assen te komen. Mijn vrouw wilde niet. Dit is te zwaar voor haar”, zegt Bertram na de zitting.

 

De familie woont tegenover de begraafplaats waar dochtertje Danya ligt begraven. Hij komt daar elke dag. Ook die dag in oktober. De werkstukjes van zijn andere kinderen op het grafje zijn stuk. Een LED-lampje is weg. Er staan voetstappen op en rondom het graf. Thuis zet Bertram woedend een bericht op Facebook. Hij krijgt vele reacties. Ook van mensen die iemand bij het grafje hebben gezien.

 

Ik kookte en ben diezelfde avond naar het politiebureau gestapt. Want ik stond niet meer voor mijzelf in

 

Een dag later is opnieuw een LED-lamp gestolen en ook een beeld, een eenhoorn met lampjes erin, is weg. ,,Ik kookte en ben diezelfde avond naar het politiebureau gestapt. Want ik stond niet meer voor mijzelf in”, zegt de vader. Hij wist inmiddels wie de dader kon zijn. De verdachte had zelf een filmpje op Facebook gezet van de vernielingen, de diefstal en notabene satanische rituelen bij het graf.

 

Op het filmpje is te zien dat de man ‘glaasjes draait’, zegt Betram. ,,Hij doet aan satanisme. Hij heeft geen idee waarom de man geesten oproept op het graf van Danya: ,,We kennen hem eigenlijk niet”. Via Facebook roept hij iedereen mee te zoeken naar de verdachte. Een week later krijgt hij een tip. De verdachte loopt in de wijk Angelslo in Emmen. Met een groep mensen sluiten ze de 27-jarige Schoonebeker in. Die is dan doodsbang.

 

De man wordt in de auto van de vader gezet. ,,Ik wilde met hem praten. Waarom? Waarom op het grafje van Danya? Maar dat is niet duidelijk geworden. De man is ernstig verslaafd aan GHB”, zegt Bertram. Hij besluit de man naar het politiebureau te brengen. Daar moet hij een poosje wachten. De agenten zijn uitgerukt naar een opstandje in de wijk Angelslo. Daar werd een man belaagd door een groepje mensen. ,,Wij dus”, zegt Bertram.

 

Hij vult het wachten met het maken van een filmpje van de Schoonebeker. Hij laat de man bekennen. Rustig en in zijn eigen woorden. Uiteindelijk wordt de verdachte vastgezet. Het filmpje laat Bertram een dag later aan de agenten zien, om duidelijk te maken dat de bekentenis op vrijwillige basis is gedaan. De agenten geloven hem. De Schoonebeker is een bekende van de politie. ,,Zo mak als toen hebben ze hem niet eerder gezien”, zegt Bertram.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn