Boete voor boer Nieuw-Weerdinge voor verwaarlozen vee

Boete voor boer Nieuw-Weerdinge voor verwaarlozen vee

Geschreven door | 2021-03-29T19:54:37+00:00 29 maart, 2021|Rechtbank, Zwolle|

ZWOLLE (ADP) – Een 47-jarige veeboer uit Nieuw-Weerdinge is voor het niet goed zorgen voor zijn vee een boete van 7500 euro opgelegd. De rechter legde de man ook een voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf, met een proeftijd van drie jaar. Blijft de zorg in die periode onder de maat, dat wordt het bedrijf voor een jaar op slot gezet. 

 

De boer volgde de herhaaldelijke aanwijzingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet op. De controleurs zagen begin september dat een deel van de 300 melkkoeien en 190 kalveren onvoldoende schone ligplaatsen hadden, ongeschikt voer, er stonden te veel dieren op stal. De zieke en gewonde dieren kregen niet de nodige zorg. De dieren stonden met hun poten in hun eigen drek. Bij een her controle op 23 september was de situatie nauwelijks verbeterd.

 

De foto’s in het proces-verbaal lieten zien hoe ernstig de situatie was. De dieren stonden niet alleen in hun eigen mest, maar een deel was ook kreupel. Er lagen beschimmelde voerresten en door de overbezetting was de kans op verwondingen groot. Volgens de rechter is hier sprake van een structureel probleem. Het laatste jaar is hierin een verbetering gekomen doordat het aantal dieren is verminderd en de boer meer werknemers in dienst heeft genomen.

 

De veehouder is eerder met justitie in aanraking geweest.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn