Boete voor automobilist die vrouw op zebrapad schepte en doorreed

Boete voor automobilist die vrouw op zebrapad schepte en doorreed

Geschreven door | 2021-02-25T22:23:19+00:00 25 februari, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 75-jarige automobilist uit Haren moet een boete van duizend euro betalen, omdat hij op 3 november 2019 in Groningen een voetgangster op een oversteekplaats aanreed en doorreed. Hij had de vrouw niet gezien, zei de man tegen de rechter. Zijn ramen waren beslagen, hij keek door een klein schoongemaakt rondje. 

 

De man was op bezoek geweest bij zijn dochter. Hij had de blower op vol staan. ‘Normaal gesproken zijn de ruiten dan direct schoon. Maar nu niet’, vertelde de man op zitting. Hij voelde ineens een klap en had het besef niet om te stoppen. Bij een stoplicht werd hij door iemand aangesproken, dat hij een ongeluk had veroorzaakt. ‘Ik wilde terug, sloeg een weg in en kwam in een woonwijk tussen geparkeerde auto’s terecht. Ik wilde toen alleen nog maar naar huis, voordat ik meer zou raken’, vertelde hij. Het drong langzaam tot hem door dat hij iemand op het zebrapad had aangereden. Hij meldde zich alsnog op het politiebureau.

 

Nog steeds niet hersteld

Het slachtoffer is een 26-jarige vrouw die met haar vriend naar een voetbalwedstrijd was geweest. Ze liepen samen over de oversteekplaats aan de Helperzoom toen de auto op hen afkwam. De vrouw werd overgebracht naar de Eerste Hulp, maar had niets gebroken. Haar vader vertelde op zitting dat de vrouw nog steeds niet volledig is hersteld.  De vader was onder meer boos over het feit dat zijn dochter nooit excuses heeft gekregen van de automobilist. ‘Ik wilde dat meteen na het ongeval. Maar de agenten raadden mij dit af, omdat dit niet zou worden gewaardeerd’, zei de 75-jarige Harenaar. Hij leverde na het ongeval direct zijn auto en rijbewijs in. Sindsdien beweegt hij zich voort in een scootmobiel.

 

‘Gewoon gevaarlijk’

De officier van justitie eiste voor het veroorzaken van het ongeval en doorrijden een boete van duizend euro. Het rijden met slecht zicht is een overtreding waarvoor de Harenaar een boete van 500 euro zou moeten betalen. De rechter hield er rekening mee dat de man zich (rijkelijk laat) alsnog heeft gemeld en halveerde de eerste boete. Het rijden met beslagen ramen is gewoon gevaarlijk en de rechter vond de boete van 500 euro hiervoor een passende straf.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn