Boer voor rechter voor mishandeling en verwaarlozing veestapel

Boer voor rechter voor mishandeling en verwaarlozing veestapel

Geschreven door | 2019-03-12T21:12:19+00:00 12 maart, 2019|Groningen, Rechtbank|

ZEVENHUIZEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie verwijt een veehouder in Veenhuizen dat die zijn koeien mishandelde en niet verzorgde. Dit bleek vandaag tijdens een politierechterzitting in Groningen. De zaak is te veelomvattend voor de politierechter alleen en werd daarom doorgeschoven naar de meervoudige kamer. Daar buigen drie rechter over de zaak.

Volgens de officier van justitie bond de veehouder bij twaalf koeien de staarten zo strak af dat die afstierven. De boer wordt ook verweten dat hij runderen niet verzorgde door die onvoldoende voer en geen zorg te geven. De veearts zou niet zijn ingeseind bij gewonde dieren.

Vermagerd

De dieren werden in 2017 op te krappe en natte ligplaatsen aangetroffen, zei de officier. Het vee was vermagerd en een aantal kon zonder ondersteuning niet op hun poten staan.  De zaak is niet alleen tegen de veehouder, maar ook zijn maatschap.

Advocaat

De veehouder had nog geen advocaat in de arm genomen. De rechter drong erop aan dat de man een jurist inschakelt, die hem later dit jaar bij de behandeling van de zaak bijstaat.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt