ASSEN (ADP) – Agrariër Kor Kruizenga uit Rasquert wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de aardbevingsschade aan zijn boerenbedrijf eindelijk eens gaat vergoeden en stapt naar de rechter. Door meerdere aardebevingen is de schade aan zijn woningen en bijgebouwen opgelopen tot ruim 5,2 miljoen euro. Hij wil van de NAM een voorschot van vier miljoen euro. Vandaag dient de rechtszaak in Assen.
Kruizenga zag na de forse aardbeving op 16 augustus 2012 in zijn omgeving de eerste scheuren. De schade verergerde door nieuwe bevingen in 2013. De boer meldde de schade onmiddellijk bij de NAM. Een expert van de maatschappij stelde de schade vast op 73.000 euro. Die legde op schrift vast dat er meer schade was. Met name de stalroosters waren extreem beschadigd. De constateerde schade moest dat jaar daarop met de NAM worden doorgenomen. Kruizenga ging toen met dat voorstel akkoord.
Talloze onderzoeken volgden. Onderzoekers in opdracht van de NAM, maar ook Kruizenga inspecteerden de schade aan het bedrijf. Volgens de agrariër worden zijn rapporten stelselmatig door de NAM betwist. Een opvallende rapport is dat van geoloog Peter van der Gaag. Die slaat alarm over de grondwaterstand in Groningen. Die is volgens hem ernstig verstoord door de aardbevingen van de laatste jaren. Hierdoor lopen de mestkelders van de boeren vol met grondwater, waardoor de mest niet meer bruikbaar is. Maar ook dat rapport wordt volgens Kruizenga door de NAM genegeerd.
Ook de mestkelders bij Kruizenga zijn defect en lek. Maar dit valt niet onder aardbevingsschade, vindt de NAM. De herstelwerkzaamheden aan de mestkelders zijn meer dan nodig om het boerenbedrijf overeind te houden. Het water staat boer Kruizenga inmiddels tot aan zijn lippen. ,,En er zijn veel meer boeren die in dezelfde situatie zijn beland. Maar voor velen is een gang naar de rechter te kostbaar en te tijdrovend”, zei Kruizenga’s advocaat Pieter Huitema. Mocht de rechter Kruizenga in het gelijk stellen, dan ziet Huitema ook hoop voor de overige boeren die in hetzelfde schuitje zitten.