Bewoners Lhee naar rechter om gebruik bestrijdingsmiddelen lelieteelt

Bewoners Lhee naar rechter om gebruik bestrijdingsmiddelen lelieteelt

Geschreven door | 2024-07-16T14:38:00+00:00 16 juli, 2024|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Omwonenden van Noord Lheeder Es zijn wanhopig over het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen van een lelieteler in hun buurt. “Je weet niet half waar je aan blootgesteld wordt”, zei één van de buurbewoners maandag tegen de rechter in Groningen.

 

Provincie Drenthe handhaaft maar niet, vinden zij. Ze willen via de rechter afdwingen dat dit wel gebeurt. “We voelen ons gezegend omringt te zijn door Natura 2000. We maken ons grote zorgen. Het Dwingelderveld maakt een groot deel uit van ons leven”, zei een bewoonster. In 2016 maakte veeteelt plaats voor de bollenteelt. “Dit ging gepaard met veel pesticide en andere schadelijke middelen”, zei ze. Sindsdien zijn er zichtbaar minder vlinders, insecten en vleermuizen. Ook zien zij dat grondwater wordt onttrokken voor het besproeien van de bollen. “Het grondwater kan dan wel 5 mm per dag zakken”.

 

Meer gespoten dan mag

De buurtbewoners vinden dat de overheid onvoldoende haar verantwoordelijkheid neem. Een gesprek met de commissaris van de koning leverde niets op. “En daarom staan wij nu hier”.  Via de Wet open overheid (Woo) hebben de omwonenden de spuitgegevens van de akkers in hun buurt over 2021 en 2022 opgevraagd bij de provincie. Volgens hen valt daaruit te lezen dat er meer gewasbeschermingsmiddelen per hectare lelieteelt zijn gebruikt dan dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent.

 

Herhaling van zetten

Volgens de omwonenden probeert de provincie telkens de zaak te rekken, totdat de teelt is beëindigd. “Maar telkens komt weer een nieuwe teelt en spelen die problemen opnieuw”, zeggen de omwonenden. De provincie neemt geen duidelijk standpunt in, vinden zijn.  Er wordt hooguit een waarschuwingsbrief gestuurd, en daar blijft het dan bij.  Zij voelen zich onvoldoende beschermd door de overheid. Voor hen is het dan ook onverteerbaar dat de provincie sinds 2023 op eigen pachtgronden geen lelieteelt duldt.

 

De juiste handhavingsstrategie

Een woordvoerder van de provincie erkent dit. “Ik weet dat dat zo is. Dat heeft te maken met de bodemkwaliteit, om die goed te houden. Een deel van die gronden wordt omgezet in natuur”, zei hij hierover.  De rechter wil zich toch beperken over het verzoek waarover zij moet beslissen: is in deze kwestie voor de juiste handhavingsstrategie gekozen. Ze neemt zes weken de tijd om tot een oordeel te komen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn