Bedreiger Rutte hoeft niet de cel in, maar mag premier niet meer benaderen

Bedreiger Rutte hoeft niet de cel in, maar mag premier niet meer benaderen

Geschreven door | 2020-12-24T21:20:40+00:00 24 december, 2020|Assen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 50-jarige man uit Pesse is voor het bedreigen van premier Mark Rutte en opruiing veroordeeld tot een celstraf van 45 dagen. Die straf heeft de man in voorarrest uitgezeten. 

 

De Pessenaar stuurde in mei mails met doodsbedreigingen naar Rutte. De man gelooft dat de maatschappij ten onder gaat aan de mondkapjesplicht en andere coronamaatregelen. In zijn beleving is Rutte een dictator en is er een guerrilla-oorlog nodig om Nederland te bevrijden.  De 50-jarige stuurde meerdere mails, waaronder naar Kamerleden, waarin werd vermeld dat parlementariërs moeten worden vermoord. “Koop zoveel mogelijk wapens, alle parlementariërs verdienen de doodstraf”, schreef de man. De rechtbank vond niet bewezen dat de Pessenaar met deze mail anderen aanzette tot strafbare feiten. Voor dit klein onderdeeltje volgde een vrijspraak.

 

Te ver gegaan

De bedreiger beriep zich op vrijheid van meningsuiting. De man is volgens de rechter hierin veel te ver gegaan. De officier van justitie eiste naast de uitgezeten 45 dagen cel, nog een voorwaardelijke celstraf van 135 dagen met een contactverbod met Rutte. De Pessenaar werd in mei door een arrestatieteam uit huis gehaald. Hiervoor was geen bevel gegeven door de hoofdofficier van justitie. Dit is een vormfout waardoor de straf wat lager uitvalt dan de eis. Ook hield de rechter rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en het rapport van de psychiater. Die concludeerde dat de man kampt met psychische problemen, een aanpassingsstoornis heeft en een depressief wereldbeeld.

 

De rechter vond een extra voorwaardelijke celstraf niet nodig, nu de man de komende twee jaar geen contact mag zoeken met Rutte. Doet hij dat wel, dan riskeert hij twee weken cel per keer dat hij dat doet (tot een maximum van zes maanden). Deze vrijheidsbeperkende maatregel gaat per direct in, ook al gaat de man in hoger beroep.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn