Assenaren blijven vastzitten voor afpersing via Tinder

Assenaren blijven vastzitten voor afpersing via Tinder

Geschreven door | 2018-10-31T19:17:19+00:00 31 oktober, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De twee Assenaren van 21 en 24 jaar die worden verdacht van het afpersen van minstens zes mannen via een datingapp, blijven voorlopig vastzitten. De voorlopige hechtenis van een derde verdachte – een 23-jarige plaatsgenoot – is gisteren opgeheven.

 

Het drietal deed zich in juni en juli via datingapp Tinder voor als een vrouw van 18 jaar, genaamd Nina. Ze maakten afspraken met verschillende mannen, die ze vervolgens opwachtten en afpersten. De mannen hebben in zes gevallen bekentenissen afgelegd. Eén van de slachtoffers zou – onder dwang en met geweld –zijn portemonnee en telefoon hebben afgeven, een ander 1500 euro. Dit bleek tijdens de eerste pro-formazitting, woensdag in de rechtbank in Assen.

 

Vijftienjarig meisje

Uit de dagvaarding blijkt dat één van de slachtoffers op de afgesproken plek ook werd gefilmd. “Hoezo spreek jij af met een vijftienjarig meisje?”, riepen de Assenaren onder meer naar hem. Ze dreigden het filmpje online te zetten. Tegen een andere man riep één van de verdachten dat hij een “mes in zijn dikke buik zou steken”.

 

De twee verdachten werden in juli opgepakt. De derde verdachte – de 23-jarige Assenaar – een maand later. Hij werd dinsdag vrijgelaten. Het voorarrest van de twee andere mannen werd woensdagmiddag wel verlengd, ondanks dat de advocaten van de twee vroegen om schorsing. “Hun rollen verschilden niet. Het was samen uit, samen thuis. Dat mag ook wel meetellen in de schorsing”, zei één van hen in de rechtbank.

 

Twee van de drie verdachten moeten op 11 december voorkomen. De derde pas eind maart, omdat eerst het psychiatrisch onderzoek moet worden afgerond.

Over de auteur:

Jolien Bennema was juf, maar is nu journalist, tekstschrijver en rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze schrijft mooie verhalen voor het Dagblad van het Noorden en is tekstschrijver bij Het Geheime Wapen. Jolien twittert als @Jolienbennema