Assenaar licht Belg op: werkstraf

Assenaar licht Belg op: werkstraf

Geschreven door | 2021-05-03T18:30:00+00:00 03 mei, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor internetoplichting is een 29-jarige man uit Assen veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. De man lichtte in augustus 2019 via de verkoopsite 2dehands.be een man uit Antwerpen op.  De Assenaar spiegelde de Belg voor dat hij negen gouden tientjes te koop had. Er werd betaald en niets geleverd.

De Belg en de Assenaar correspondeerden uitgebreid met elkaar over de gouden munten. De Assenaar gebruikte daarbij een valse naam. De Belg raakte overtuigd en stortte ruim 700 euro op een bankrekening van een geldezel. Dit is een persoon die de bankrekening (vaak tegen betaling) uitleent aan de oplichter, waarop het criminele geld wordt gestort.

Toch gepakt

De oplichter hoopt op die manier buiten schot te blijven. Toch kwam de politie via dat rekeningnummer bij de Assenaar uit. Die hield eerst zijn mond, maar tegenover de rechter bekende de man volmondig. “Ik heb een fout gemaakt. Ik was gokverslaafd. Maar het gaat nu heel goed met mij. Ik laat dit niet weer gebeuren”, zei hij tijdens de zitting in Groningen.

‘Haal het niet in uw hoofd’

Een ‘rotfeit’, noemde de rechter de daad. “Haal het niet in uw hoofd om dit weer te doen”, zei de rechter. De officier van justitie eiste een taakstraf van zestig uur en het terugbetalen van de ruim 700 euro. De rechter sloot zich hierbij aan. De geldezel werd eerder al eens veroordeeld tot een taakstraf van dertig uur en het terugbetalen van het schadebedrag.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn