Assenaar bestraft voor verduistering erfenisgeld

Assenaar bestraft voor verduistering erfenisgeld

Geschreven door | 2018-12-03T23:28:08+00:00 03 december, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor het wegsluizen van de erfenis die bestemd was voor zijn (ex)stiefdochter is een 44-jarige Assenaar veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Daarnaast kreeg de man drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Doodgeschoten

Het geld was voor de dochter van de man die in oktober 1999 in Oude Pekela was doodgeschoten. De moeder hertrouwde met de Assenaar. Die beheerde op zijn beurt van 2010 tot 2015 de financiën voor moeder en dochter.

Meerderjarig

Een jaar later was de dochter meerderjarig en zou zij de erfenis ontvangen. Toen bleek dat 24.000 euro was weggesluisd naar de rekening van de Assenaar. De dochter deed aangifte.

Celstraf

De zaak werd in maart al inhoudelijk behandeld, maar daarna uitgesteld. De officier van justitie eiste toen drie maanden cel tegen de Assenaar. Die zei op zijn beurt dat hij het geld met toestemming van zijn toenmalige echtgenote had overgeboekt.

Schulden

De Assenaar had schulden, omdat zijn bedrijf op het randje van een faillissement stond. Om dat te redden zou het geld zijn overgeboekt. De rechter besloot de zaak uit te stellen om de vrouw hierover te horen.

Wist van niets

Dit verhoor vond plaats bij de rechter-commissaris. De ex-vrouw van de Assenaar wist niets van de overboekingen, had ze gezegd. De officier vond het tijdsverloop een rol spelen en veranderde de eis in een werkstraf van 80 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Verduistering bewezen

De rechter noemde het een ‘langslepende kwestie, met alleen maar verliezers’. Hij vond verduistering bewezen, omdat de Assenaar rechtstreeks het geld naar zijn eigen rekening boekte. Het is niet duidelijk geworden wat er precies met het geld is gebeurd.

Terugbetalen

Een celstraf achtte de rechter ook niet meer op zijn plaats en nam de eis van de officier over. De verdwenen 24.000 euro moet de Assenaar terugbetalen. Met daarbovenop 500 euro aan smartengeld.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn