Assenaar (26) verdacht van doden pasgeboren zoontje

Assenaar (26) verdacht van doden pasgeboren zoontje

Geschreven door | 2023-01-12T17:25:19+00:00 12 januari, 2023|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 26-jarige man uit Assen van het doden van zijn pasgeboren zoontje. Het kind was twaalf weken oud toen het aan hersenletsel overleed.  

 

Volgens de man viel het kind op 6 oktober van de commode. Maar het letsel past daar niet bij, zei de officier van justitie. Uit het onderzoek, dat nog niet geheel is afgerond, zou het letsel door fors geweld van buitenaf moeten zijn gebeurd. Volgens het voorlopig sectierapport moet er sprake zijn geweest van een krachtinwerking zoals botsen, neergooien of schudden.

 

Geen medisch oorzaak

Het kind had een breuk in de schedel, een oudere breuk in het onderarmpje, bloeduitstortingen onder het hersenvlies en in het netvlies van beide ogen. De man belde zelf de hulpdiensten. De Assenaar zit sinds drie maanden vast. De officier van justitie eiste dat het voorarrest werd verlengd. Uit het onderzoek blijkt dat er geen medisch oorzaak is voor het letsel.

 

Kritisch onderzoek

Wat er wel precies is gebeurd wordt nog verder onderzocht. Familieleden, zoals de beide oma’s van het kindje, droegen alternatieve scenario’s aan zoals het botsen tegen de spijlen van de box. Alle scenario’s zijn door het OM voorgelegd aan een patholoog. De verdachte wordt psychisch onderzocht. “Het is goed dat zo’n zaak kritisch wordt bekeken ”, zei de rechter hierover.

 

Graag naar huis

De Assenaar huilde dat hij graag naar huis wilde, om dit verlies met zijn familie te kunnen verwerken. Zijn advocaat Evert van der Meer vroeg daarom de man naar huis te sturen. “Zijn hele familie staat als een blok achter hem”, zei de raadsman. Bovendien is er nog een tweelingzusje van het slachtoffer dat haar beide ouders hard nodig heeft, zei de raadsman. De rechtbank bepaalde dat de Assenaar voorlopig vast blijft zitten. De volgende inleidende zitting is eind maart.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn