Hogere straffen voor zelfverklaarde pedojagers

Hogere straffen voor zelfverklaarde pedojagers

Geschreven door | 2019-09-11T06:47:59+00:00 11 september, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP)- Drie mannen uit Assen, Eelde en Groningen moeten de cel in voor het chanteren van vier mannen die dachten af te spreken met een minderjarig meisje of een jongen. Het trio deed zich op de datingapp Tinder voor als jonge meid of jongen, stuurde aan op een date en zei dan dat zij of hij minderjarig was.

Op de afspraak doken dan de drie mannen op, werd het slachtoffer gefilmd en dreigde het trio die beelden openbaar te maken en aan hun vrienden of werkgever te melden dat ze wilden afspreken met een minderjarige. Dat gebeurde in juni en juli vorig jaar.

In totaal maakten de mannen volgens het Openbaar Ministerie (OM) ongeveer tien slachtoffers, maar ze stonden terecht voor vijf gevallen. Het lukte ze om vier mannen te chanteren door hen in totaal duizenden euro’s te laten betalen of ze dure telefoons te laten kopen die ze moesten afgeven. Een vijfde slachtoffer werd mishandeld en bestolen van zijn telefoon.

Tot twintig maanden cel
De hoogste straf is voor een 25-jarige Assenaar. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot twintig maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De Groninger (24) kreeg zestien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en de man (22) uit Eelde is veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De jongste twee mannen moeten zich ook laten begeleiden door de reclassering en zich laten behandelen.

De rechtbank geeft alle drie de mannen een paar maanden meer straf dan het OM heeft geëist. “De eis van de officier van justitie doet onvoldoende recht aan de ernst van de feiten”, aldus de rechtbank. De mannen hebben alle drie al een paar maanden in voorarrest gezeten en hun advocaten vroegen het daarbij te laten, maar de rechtbank vindt de tijd dat ze hebben vastgezeten nog niet lang genoeg.

‘Kwetsbaarheid en angst’
Het verhaal van de drie dat ze misstanden aan de kaak wilden stellen door als een soort Alberto Stegeman pedoseksuelen op te sporen, vindt de rechtbank ongeloofwaardig. De drie hielden tijdens de rechtszaak vol dat de slachtoffers fout waren, omdat ze wilden afspreken met minderjarige meisjes of jongens. Ook zeiden ze dat ze van plan waren de politie te bellen om de mannen aan te geven, maar dat gebeurde nooit.

“Het enige doel van de verdachten was geld verdienen door in te spelen op de veroorzaakte kwetsbaarheid en angst bij de slachtoffers. De verdachten waren zich ervan bewust dat de slachtoffers de afspraak geheim wilden houden en maakten daar misbruik van”, aldus de rechtbank. “Ze trachtten de misdrijven te vergoelijken door te zeggen dat de mannen fout waren door seksafspraakjes te maken. Maar die mannen staan niet terecht en de rechtbank gelooft niet dat de verdachten een maatschappelijk probleem wilden aanpakken. Hun gedrag wijst erop dat ze alleen uit waren op financieel gewin.”

Het trio moet één van de slachtoffers, het enige dat bij de strafzaak was, 2800 euro schadevergoeding betalen.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM