Eis: drie jaar cel voor steekpartij bij wijkcentrum Assen-Oost

Eis: drie jaar cel voor steekpartij bij wijkcentrum Assen-Oost

Geschreven door | 2018-09-04T14:26:54+00:00 04 september, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag drie jaar gevangenisstraf tegen een 43-jarige Assenaar voor het neersteken van een plaatsgenoot. Dat gebeurde eind januari in een wijkcentrum bij de kerk aan de Sleutelbloemstraat in de wijk Assen-Oost.

De twee dakloze mannen kwamen elkaar tegen bij het wijkcentrum, waar de verdachte zijn telefoon kwam opladen en koffiedrinken en de andere man kwam eten. Toen ze elkaar zagen, kregen ze volgens een getuige meteen ruzie. Daarbij viel de verdachte zijn plaatsgenoot aan. Hij sloeg hem en trok daarna een mes, waarmee hij stekende bewegingen maakte en het 43-jarige slachtoffer in de bovenarm raakte.

Slagaderlijke bloeding
Andere bezoekers van het wijkcentrum hoorden de mannen buiten schreeuwen, maar zagen de steekpartij niet. Toen ze buiten kwamen, ging de verdachte er op de fiets vandoor. Het slachtoffer had een slagaderlijke bloeding en moest naar het ziekenhuis. Volgens de officier van justitie was de steekpartij ‘potentieel dodelijk’ en zijn poging tot doodslag en mishandeling bewezen.

De Assenaar, die sinds 27 januari vastzit, ontkent dat hij de dader is. Hij zegt dat het slachtoffer juist hém aanviel en dat hij zichzelf moest verdedigen. De politie vond de verdachte kort na de steekpartij een stukje verderop in de wijk. In zijn fietstas zat een mes. Daarop werd zijn DNA gevonden en bloed van het slachtoffer. Op vragen van de rechtbank en de officier van justitie over hoe dat kon, zei de man dat hij dat niet wist.

Nog meer geweld
De man wordt ook verdacht van het mishandelen van een medewerker van de daklozenopvang Kommarin een paar dagen eerder. Dat ontkent de Assenaar ook. Zijn advocaat zegt dat sprake was van zelfverdediging, net als in het wijkcentrum. Ze vroeg vrijspraak van de poging tot doodslag, omdat het slachtoffer volgens haar niet het risico liep dat hij zou overlijden.

Haar cliënt heeft een strafblad van 25 pagina’s en is verslaafd aan drank en drugs. Hij heeft de afgelopen jaren geen hulp geaccepteerd. De officier eiste dan ook geen behandeling, omdat ze daar geen heil in ziet.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM