Alle veroordeelden Marumer zwembadmoord in hoger beroep

Alle veroordeelden Marumer zwembadmoord in hoger beroep

Geschreven door | 2023-01-09T11:50:14+00:00 09 januari, 2023|Groningen, Rechtbank|

De tot 20-jaar veroordeelde vriendin van de in 2012 vermoorde Jan Elzinga, haar broer en moeder gaan in hoger beroep. Jan Elzinga werd ruim tien jaar geleden voor de zwembadpoort in Marum doodgeschoten. De drie kregen afgelopen december, kort voor kerst, de hoge celstraffen opgelegd voor het uitlokken van de moord.

De toenmalige partner van Elzinga, Monique H. (43) uit Hollandscheveld, liet in december een half uur na de uitspraak haar advocaat Wilko ten Have hoger beroep aantekenen. Ten Have liet toen tegen de regionale omroep weten: ‘De rechtbank gaat mee met de verklaring van een aantoonbaar liegende kroongetuige. Dat is een hellend vlak”.

De rest volgde rap

Naast Ten Have stond op dat moment ook de advocaat van de Kampenaar Johan L. (57), die eveneens in hoger beroep ging. L. kreeg 7 jaar cel opgelegd voor het leveren van het moordwapen. De broer van Monique, de 40-jarige Marcel H. uit Nieuw-Roden volgde hun voorbeeld deze week. De advocaat van hun moeder Coby van der L. (61) uit Roden, zei dat dit hoger beroep nog wordt ingediend.

30.000 euro

Volgens de rechtbank werd de moord in 2012 door de familieleden gepland en hadden zij hier 30.000 euro voor over. L. uit Kampen had er destijds geen oren naar om de moord uit te voeren. Hij stelde wel een wapen beschikbaar. Via hem kwam het moordplan bij zijn plaatsgenoot Willem P. terecht.

Nieuwe verklaringen

P. spande op zijn beurt Pascal E. uit Zwolle voor het karretje en liet hem de trekker over halen. P. en E. werden kort na de moord op Elzinga opgepakt en kregen 15 en bijna 20 jaar cel opgelegd. Op basis van nieuwe verklaringen van P., die hij 2019 deed in ruil voor strafvermindering, werden de familieleden en Johan L. in juli 2021 opgepakt.

Geknoeid bewijs

P. overlegde als bewijs sms-gesprekken over aan justitie die hij zelf in elkaar had geknutseld, zo bleek later. Maar er bleef volgens de rechters in Groningen toch voldoende aanwijzingen over dat de familie de moord had besteld en geregeld. Het motief kwam tijdens de marathonzitting in oktober niet uit de verf. Mogelijk was er sprake van relatieproblemen tussen Monique en Jan.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn