Albert Heijn mag winkel neerzetten op terrein Prins Bernhardhoeve

Albert Heijn mag winkel neerzetten op terrein Prins Bernhardhoeve

Geschreven door | 2019-02-08T12:05:13+00:00 08 februari, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Er mag een Albert Heijn-winkel worden gebouwd op het terrein Prins Bernhardhoeve. Dat heeft de rechter vandaag beslist. Franchisenemer Hans Hendrikse heeft als sinds 2015 een vergunning voor de tijdelijke winkel. De gemeente moet nu meewerken, vindt de rechter. 

De rechter vindt dat de gemeente eerder ondubbelzinnige toezeggingen heeft gedaan, dat die winkel daar mocht komen. Dat er in de loop der jaren nieuwe ontwikkelingen zijn en dat andere supermarkten zich hebben gemeld voor die locatie, doet hier niets aan af vond de rechter. De gemeente heeft bij Hendrikse het vertrouwen gewekt daar hij daar een AH-vestiging tijdelijk neer mocht zetten. Dat moet de gemeente dan ook nakomen.

De rechter vond het ook meewegen dat Hendrikse zich jarenlang coöperatief heeft opgesteld, ook toen de gemeente in een patstelling terecht kwam met de projectontwikkelaar. Hendrikse zette de zaak pas op ‘scherp’ toen er ineens sprake was van meerdere supermarkten die zich aanboden daar een winkel neer te zetten. Van de gemeente had mogen worden verwacht dat in licht van de eerdere toezeggingen en de coöperatieve houding van Hendrikse en de reden waarom Hendrikse een tijdelijke winkels wilde hebben op dat terrein, dat er meer waarde werd gehecht aan de belangen van Hendrikse.

De huidige AH-winkel van Hendrikse aan de stationstraat zit in een te krap jasje. De ondernemer zegt dat hij, door niet te kunnen uitbreiden, het afgelopen vier jaar vijf miljoen euro is misgelopen. Met de huurovereenkomst in de hand schafte Hendrikse begin 2016 nieuw inventaris aan voor de nieuwe supermarkt op het PBH-terrein. Kosten: ruim 375.000 euro. Het meubilair staat in opslag. En dit kost de ondernemer nog eens 86.000 euro.

De gemeente Tynaarlo moet binnen 14 dagen meewerken aan de realisatie van dit plan.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn